Вівторок, 30 Квітня, 2024

Коронавірусна інфекція у дітей

Діти завжди хворіють частіше за дорослих. Їх організм постійно стикається з якоюсь новою для себе інфекцією. Багато інформації про дитячі захворюваннях можна прочитати на https://zdravo-kids.info/ . Але 2020 рік приніс багато нового в Києві, та й в усьому світі, особливо всесвітню коронавірусну пандемію. На початку року ще ніхто не міг подумати, що події будуть розвиватися таким чином. І, природно, нова вірусна інфекція торкнулася не тільки доросле населення, а й дітей. Давайте розглянемо, що таке COVID-19 і як він впливає на здоров’я дітей.

Що таке COVID-19?

По-перше, це респіраторне захворювання. Воно передається від однієї людини до іншої. Вперше виявили новий вид коронавирусу в Китаї в кінці 2019 року. Важливо розуміти, що коронавіруси – це велике сімейство вірусів. Вони були завжди. Але ось новий вид, який і приніс пандемію, виявили тільки недавно.

Як передається?

Тісний контакт з зараженим сприяє зараженню здорової людини. Це може статися через чхання, кашель. Маленькі крапельки можуть потрапити до здорової людини, яка стоїть на відстані до 2-х метрів. Також перебуваючи близько, такі краплі легко вдихнути. Тому дуже важливим є дотримання соціальної дистанції і носіння маски.

Також вірус може жити на різних поверхнях від декількох годин до декількох днів. Тому торкаючись чогось, можна занести вірус в очі, ніс або рот. Заразитися може будь-яка людина. І хоча коронавірусна інфекція у дітей і проходить легше, вони все ж заражаються нарівні з дорослими.

Які симптоми COVID-19?

Ця хвороба схожа на застуду або грип. Основними симптомами вважають жар, кашель і втому.

Частина пацієнтів може втратити нюх або смак. Також зустрічаються такі симптоми, як:

  • важке дихання;
  • біль в горлі;
  • нежить;
  • біль в тілі.

Найчастіше симптоми починають проявлятися на 2-12 день після зараження.

Статистика говорить про те, що все ж у більшості людей спостерігається легкий перебіг хвороби. Відповідно і симптоми проявляються легкі. Зафіксовані випадки, коли людина не маючи ніяких симптомів, була носієм вірусу.

У деяких пацієнтів розвиваються більш сильні симптоми і ускладнення:

  • задишка, важке дихання;
  • біль або тиск в грудях;
  • сині губи або особа;
  • сплутаність свідомості;
  • втрата свідомості або знижене увагу.

Можуть розвиватися важкі пневмонії і проблеми з диханням. Що в результаті призводить до смерті.

Діти в групі ризику?

Ні. Статистика говорить про те, що у дітей значно менше розвиваються ускладнення. Найчастіше таке трапляється, якщо є супутні хвороби.

Тому якщо дитина з ослабленим імунітетом через хвороби або інші причин, то дотримуватися обережності просто обов’язково. Як тільки з’явилися симптоми, одразу телефонуйте педіатру. Самолікування тут не допоможе.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.