Субота, 20 Квітня, 2024

Інтернет речей: майбутнє, яке вже настало

Дивлячись на сучасні досягнення науки, складається враження, що майбутнє, яке яскраво зображали в фантастичних фільмах, настало вже сьогодні. Віртуальна реальність, розумні будинки і дрони – це те, що для більш старших людей здається таким, що виходить за межі реальності. Крім штучного інтелекту і машинного навчання, існує ще одна технологія, яка набирає свої оберти саме зараз – це інтернет речей.

Що таке інтернет речей?

Інтернет речей також називають IoT (Internet of Things); цією дефініцією позначають глобальну мережу різних пристроїв, які підключені до Інтернету і взаємодіють між собою за допомогою сенсорів і інших пристроїв передачі інформації.

Відмітним критерієм інтернету речей є те, що для взаємодії об’єктів (речей) між собою, втручання людини не є необхідним. Також варто відзначити, що IoT – це досить-таки складне явище, адже пристрої не тільки пов’язані між собою через IP, а й, об’єднуючись в єдину аналітичну систему, вони формують автономну мережу. Усередині ж цієї системи відбувається обмін даними, прийняття рішень, і спонукання речі до відповідної дії.

Наприклад, коли ми хочемо кави, нам потрібно піти на кухню, засипати зерна, налити воду, включити кавоварку, зачекати деякий час, і лише тоді насолодитися смачним і ароматним напоєм. Інтернет речей допомагає давати команди кавоварці зі свого смартфона, тож вам потрібно тільки піти на кухню і взяти чашечку ароматного напою. Це пояснюється способом бездротової мережі інтернету речей М2М, що означає машина-до-машини.

взаимодействие вещей в доме

Користуватися пристроями IoT людині допомагають пульти управління, в якості яких виступають комп’ютери, смартфони, годинники і телевізори з технологією SMART – інформує Everest.

Як інтернет речей впливає на життя людини?

Інтернет речей стосується всіх сфер нашого життя: побуту, роботи, здоров’я, пересування і безпеки. Більшість речей, які нас оточують, стають розумнішими і покликані спрощувати життя людини.

У побуті нові технології відкриють ваші гаражні двері перед тим, як ви наблизитеся до них на відповідну відстань, вони нагріють будинок до вашого повернення або встановлять потрібне освітлення для кращого сну. Датчики безпеки проконтролюють, щоб усередині і біля будинку не було сторонніх осіб, а також дадуть можливість зв’язатися з тими, хто з’явився на порозі.

Інтернет речей може навіть врятувати життя, адже розумні наручні пристрої встановлюють найменші відхилення від норми, і попереджають людину про те, що їй потрібно звернутися до лікаря. У деяких країнах влада робить доступними для людей похилого віку пристрої, які самі надсилають лікарям сповіщення відразу ж, як тільки показники здоров’я людини погіршуються.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.