Субота, 27 Липня, 2024

Е-Держава або цифрова трансформація в Україні

 

На сьогоднішній день в Україні відбуваються масштабні зміни в кожній сфері, яка стосується держави. Далі розповість “Київ Майбутнього”.

Міністерство цифрової трансформації запускає програму “Дія”, яка допоможе українцям зберегти свій час, адже час – найдорожче, що є в кожного. 

Програма має повністю змінити роботу багатьох державних установ. А головна мета – зменшити корупцію в Україні. 

Як було раніше: для отримання якоїсь довідки потрібно було чекати щонайменше 5 днів і багато заможних українців платили держпосадовцю або людині “зі зв’язками”, щоб швидше отримати документ. Зараз за рахунок оцифрування держпослуг кожна людина зможе отримати необхідні послуги швидко, без черг і без оплати “на руку”. 

Величезний проект заплановано втілити до 2024 року. Всі державні послуги будуть у вільному доступі онлайн. Щоб кожен українець зміг ними скористатися, планують провести інтернет в усі куточки України. 

СмартДержава

27 вересня 2019 року уряд презентував “СмартДержаву”. Нараз лише в тестовому режимі. Бажаючі можуть протестувати вже зараз, вибравши потрібну представлену послугу. 

Програма задіює освітні процеси: навчальні планшети для учнів, ноутбук для вчителя, електронний журнал, до якого матимуть доступ батьки, електронні контрольні, wifi у кожному класі. 

Електронна транспортна система вже зазнала змін. Саме зараз відбувається перехід на єдиний цифровий квиток. До того ж усі станції, зупинки, магістралі мають бути оснащені інтернетом.

Щодо охорони здоров’я – пацієнту більше не потрібно буде носитись з товстою медичною карткою ледь не від народження, її змінить електронна картка, яка буде доступною медичним закладам. Лікарі матимуть свою електронну платформу і зможуть спостерігати за станом пацієнта дистанційно. 

Суд України теж зазнає змін. Буде переведено весь документообіг на онлайн-платформу. Всі справи онлайн, всі рішення, повідомлення надсилатимуться електронно. 

Спрощена система бізнесу, яка стане доступнішою і швидшою. Бізнес повинен працювати повністю без паперів. 

Громадяни зможуть керувати своєю країною зі смартфону. Голосування, референдуми, опитування будуть проходити в електронному вигляді.

Автори проекту запевняють, що збережені мінімальні персональні дані кожного будуть надійно захищені за європейською системою кіберзахисту. 

Для багатьох українців – це виглядає утопією. Сподіваємось, що крок за крок ми наблизимось до комфортного життя на Батьківщині і збережемо довкілля, зменшивши використання паперу в нашому житті.

Автор – Любов Коверга.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.