П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Історія будинку Ракіли Майкапар в Києві

Вулицю Лютеранську побудували ще в 1830-х роках. В цій місцевості ще з 1811 року проживало багато німців. Також тут знаходилась свого часу дерев’яна кірха св. Катерини. Тому вулиця і отримала таку назву. Далі розповість kyiv-future.

Будинок №16 залишився ще з тих часів. Зараз ця споруда – пам’ятник архітектури. 

В ті часи можно було легко зустріти “карандашів” – так називали вихованців 1-ї чоловічої гімназії. Вона знаходилась в Кловському палаці. Але зараз мова не про це.

Будинок Ракіли Майкапар

На Лютеранській вулиці у Києві дуже багато красивих споруд, але чи не найбільше серед них виділяється ошатний будинок Ракіли Майкапар. Його легко помітити завдяки оригінальному оздобленню фасаду. Ракіла була купчихою. І загалом володіла трьома домами.

Він був збудований на початку XX століття. Проект створив відомий архітектор з німецьким корінням Мартін Клуг. Він був майстром київського модерну. Споруда поєднує в собі елементи модерну, необароко та неоренесансу. Будинок виглядає розкішно і має багато елементів декору.

Це спочатку мав бути комплекс, в якому разом з будинком ще були 2 споруди. Спочатку з’явився флігель з 4 поверхами. У 1905 році звели головний будинок. А уже в 1911 році збудували ще один флігель з 6-ма поверхами.

Всі споруди здавали в оренду. Розміщення в центрі Києва і краса будинків приносили чималий дохід власникам. Багато відомих людей гостювали в ньому.

Є версія, що у флігелі в глибині будинку Ракіли Майкапар проживав деякий час Максим Горький. Говорять, що письменник тут був не просто так, а через романтичні стосунки з актрисою Марією Андрєєвою. Вона саме тут орендувала житло.

Будівлю прийшлось відновлювати після Другої світової війни. Закінчили оновлення у 1952 році. 

Сьогодні будинок Ракіли Майкапар – житловий будинок. Перший поверх займають магазини і офіси. Інтер’єр будівлі майже не зберігся. Але одним з найдорожчих у столиці лишається шостий будинок по вулиці Лютеранській і його приміщення.

Історія Києва наповнена подіями, які відіграли важливу роль в його становленні. Дуже радісно, що багато із будинків, пам’ятників збереглося і до нашого часу. Тому що зараз таку красу можна побачити дуже рідко в сучасних будинках. Вони всі стандартні, однакові, як вулики. Лише одиниці з забудовників зводять красиві зовні споруди. Тому нас так і заворожують красиві старовинні будинки. Від них віє тим часом, звичаями і тією культурою, яка лише частково збереглась донині.

9

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.