Субота, 20 Квітня, 2024

Замки Києва і їх історії

Не тільки пам’ятки ЮНЕСКО знаходяться в Києві. В місті також багато ландшафтних парків і музеїв під відкритим небом. Але і це ще не все. В українській столиці є, навіть, замки і фортеці. Вони збереглися після різноманітних історичних подій.Далі розповість kyiv-future.

Давайте розглянемо 6 споруд Києва, історії яких ви могли і не чути. Дізнаваймося нове разом.

Київська фортеця

і

Ця споруда дуже велика. Людське око не може повністю охопити її зором. Цікаво, що всі її частини розкидані по столиці. Деякі з них сховані в звичайних двориках, провулках. Це і військовий лазарет, катакомби і льохи з арсеналами зброї.

Думаю, ви не знали, що Київська фортеця – найбільша земляна фортифікаційна споруда у світі! Цікаво, правда? Можливо ми зовсім мало знаємо про місто, в якому живемо.

На Старому Арсеналі постійно проводять різноманітні виставки. А от декілька сотень років тому, зайшовши в середину, ви б потрапили до військового заводу. Провіантська вежа розташовувалась по вулиці Рибальській 22. Сама фортеця знаходилася біля Арсенальної. Лавра служила оборонною спорудою, в якій були міцні стіни і високі вежі. Будівництво почали ще за часів Петра І у 18 столітті. Його креслення фортеці і стали початком будівництва величезного комплексу для оборони.

Продовжили будувати у 19 столітті. Створили Ново-Печерську фортецю. Микола І її затвердив, а от автором проекту став Карл Опперман.

Стосовно цих фортець є цікавий факт. Жодна з них так і не використовувалась в бойових діях.

Якщо віртуально пройтись по цим спорудам, то вийде так. Виходимо з метро Арсенальної. Червона будівля, яка зразу впадає в око, створена в готичному стилі. Саме на цьому місці і були ворота, що з’єднували Липки і Печерськ. 

Якщо піти за парк Слави, то сам ця вулиця перетинала свого часу вали Старої фортеці.

Кловський палац

Територія, де зараз знаходиться Кловський палац, раніше у 18 столітті називалась ”Клов”. назву отримала від струмка. Струмок дуже голосно дзюрчав, переносивши камені і піщаники.

Після приїзду Єлизавети ця територія почала потихеньку заселятись. Її приїзд спровокував великі будівництва, які повинні були слугувати для того, щоб перші особи держави могли зупинитись в цих будівлях.

Кловський палац будувався саме для цього. Його спроектував і почав будівництво архітектор Неєлов. Завершувати довелось Ковніру. Проте палацу не судилось приймати високопоставлених гостей. Його забрали з під володіння Лаври і віддали владі міста. Тому ця споруда була свого час жіночим училищем, військовим госпіталем, чоловічою гімназією.

Замок Річарда

4

На Подолі розташований іменитий замок Річарда. За офіційними документами він був збудований в 1902 році. Землею під замком володів Дмитро Орлов. Саме за його наказом тут побудували палац, використовуючи елементи неоготичного стилю.

Неймовірно красивим вийшов будинок. Споруда декорована дахом з гострими шпилями. Стіни відрізняються одна від одної. Створена тут оригінальна галерея і невеличкий гарний дворик.

Після того як у будинка зявився новий власник, квартири в ньому почали здавати в оренду. Там стали траплятися нещасні випадки. Люди казали, що в замку є нечиста сила. всім ввижалися звуки в вентиляційних трубах.

Замок Річарда також відомий тим. що в ньому проживало багато відомих людей. Він був для них, наче магніт. 

Ще цікаво те, що за спорудою був чудовий вихід на Замкову гору. З неї Поділ мав просто неперевершений вигляд.

Маріїнський палац

Колись давно його називали Царським. в принципі з його зовнішнього вигляду стає зрозуміло чому.

Наразі палац є резиденцією Президента України. Тут проводяться урочисті зустрічі і церемонії. Він знаходиться поруч з Верховною радою.

Царським садом раніше називали Маріїнський парк. Його забажала Єлизавета ще в кінці 18 століття. Бартоломео Растреллі створив цей чудовий палац і парк. І хоча Єлизавета віддала наказ на будівництво, їй не довелося тут побувати. На той час почалася семирічна війна. Після неї в палаці була величезна пожежа і очікуване відновлення. Проте все це було уже в 1870-х роках.

Цікавий факт: у парку свого часу вирощували навіть ананаси і кокаїнові кущі. Варто згадати й те, що палац постраждав найбільше після більшовицьких репресій і радянських реставрацій. Вони багато в чому знехтували задумками Бартоломео.

Косий капонір

Він був побудований ще в 1844 році. Косий капонір був частиною Печерської фортеці. Це одне з найстрашніших місць. Тут катували, страчували не згодних з владою людей. Тут розміщувалася політична в’язниця. 

Ця будівля знаходилась під землею. Вона мала товсті стіни, створені з великої цегли. До сьогоднішнього дня вона не збереглася. 

Замок Штейнгеля

6

Якщо ви будете прогулюватись по вулиці Ярославів Вал, то побачите оригінальну будівлю. В ній є гостра вежа, такі будували у Середньовіччі. В замку є дуже багато схованих деталей.

Все почалося ще в 11 столітті. Був створений підземний вал, який тягнувся від сучасних Львівської площі до Золотих воріт. Він був елементом оборони. Пізніше в ньому вже не було необхідності, тоді тут з’явилася стежка і вуличка Підвальна.

 Ярославовим Валом вона стала в 19 столітті. Назвали, звісно ж, на честь Ярослава Мудрого. На цій вулиці пізніше і побудували цей красивий будинок. На даху є романські зображення демониць і диявольських істот. 

На той час всі заможні люди полюбляли все екстравагантне. Тому такий будинок був до речі на той час. Іноді споруду називали “будинком Синьої бороди”. Історики кажуть. що ним володів Михайло Підгірський. Він був волинським магнатом і захотів придбати собі будівлю в Києві. Головний архітектор, який створив замок – Добаєвський.

Після смерті Підгірського будинком володіли Ярошинський, Бродський. Трохи пізніше споруда була націоналізована.

Як бачите, Київ має чимало таємниць. І, навіть, живучи в столиці з народження, можна дізнатися про місто все більше нового і цікавого. Історія Києва налічує багато років. Хто знає, які ще секрети місто приховує. Можливо, колись саме ви відкриєте ще декілька з них.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.