Четвер, 25 Квітня, 2024

Києво-Печерська лавра: не тільки релігія, а й історія

Однією з найважливіших і найвідоміших пам’яток Києва і України являється Києво-Печерська Лавра. Про неї знають у всьому світі. Це не тільки дуже релігійне місце, але й історично значиме, пише kyiv-future.com.ua.

Проте мало хто знає, що на її території діє багато музеїв. І вони навіть не завжди пов’язані з релігією чи історією.

Маленька екскурсія в історію Лаври

2

Після екскурсій майже завжди всі забувають хронологію подій, пов’язаних з тією чи іншою пам’яткою. Тому зараз ми нагадаємо тільки декілька дат, які були важливі в історії Києво-Печерської Лаври.

Першою датою, звісно ж, буде момент заснування пам’ятки. В 1051 році подвижник Антоній вирішив жити в печері на пагорбах Дніпра. З часом до нього почали приходити люди, щоб навчатись у нього. Кількість послідовників зростала, тому князь Ізяслав Ярославович виділив йому гору над печерами. Там і був створений Печерський монастир.
Історія монастиря налічує до 10 випадків його розорення, відновлення і так було постійно аж до 1988 року. На цей час печери зуміли повністю відновити і відкрити для відвідування. 

Цікаві факти про Києво-Печерську Лавру

Становлення монастиря проходило досить довгий період часу, проте навіть це не завадило Лаврі прославитись на всю Київську Русь і по всьому світу. Людей цікавив досить аскетичний спосіб життя її ченців. Проте крім цього в Лаврі відбулося багато великих культурних досягнень.

Літописання, наприклад, зародилось саме у монастирі ще в 11 столітті. Першим, хто записував літописи, був Іларіон. Він служив ігуменом в Печерському монастирі. Не можна не згадати, першого історика, який згадується в старовинних документах, – це Нестор Літописець.  Він написав і закінчив “Повість временних літ” в 1113 році. Це був перший написаний систематизований літопис з історії Київської Русі.

Перша бібліотека також була в монастирі. Крім цього ченці створили “Києво-Печерський патерик” – ця книга дає знання про всю історію Лаври за весь час її існування.

В Лаврі проживав і створював ікони за часів Київської Русі перший іконописець – Аліпій. Перша лікарня також була на території Лаври.

Печери Лаври

Всі, мабуть, знають про печери під Лаврою. Не дарма ж вона називається “Печерською”. Є Ближні і Дальні печери. В них розташовані святі мощі святих людей. Проте є деякі, які такими не являются. Це, наприклад, Столипін. Щоб подивитись на мумії, не обов’язково їхати у Єгипет. В Києво-Печерській Лаврі їх аж 122.

Музеї, що знаходяться на території Лаври

Крім релігійних і історичних знахідок, тут є ще ряд музеїв, які будуть цікаві кожному.

  • Музей мікромініатюр – тут можна побачити не тільки підковану блоху, але й троянду в волосині. Унікальна людина створює всі шедеври – Микола Сядристий. Подивіться, вам сподобається.
  • Музей Історичних Цінностей України – це майже всі археологічні знахідки, які були знайдені в процесі розкопок. Речі тут цінні і дорогі.
  • Музей книги і друкарства України – всім любителям почитати точно треба сюди потрапити. Тут перші книги, написані від руки, і друкарський верстат. Ви побачите найбільшу і найменшу книги. Перші видання багатьох українських письменників та багато іншого.
  • Музей театрального і музичного мистецтва – дізнаєтесь про створення театру, перших музичних інструментів від самого початку до наших днів. 
  • Музей українського декоративного мистецтва – розповість про всі унікальні творіння українського народу. Тут і пасхальні яйця, і посуд з порцеляни. Звичайно ж, можна побачити колорит українського одягу і намиста.
  • Музей голограм – найбільш цінні експонати будуть показані вам за допомогою голограм. проте в деякі дні привозять і показують оригінали.

Трохи чудес…

Вважається, що мощі святих мають чудодійну силу. Свого часу траплялось чимало див, що і привертає увагу паломників по всьому світу.

Є, навіть, декілька рекомендацій:

  • Мощі Нестора Літописця варто відвідати студентам і вченим.
  • Агапіт – відповідає за зцілення і здоров’я.
  • Феодосія – прощення і заспокоєння душі.
  • Іоанну моляться, якщо бажають дітей.
  • Еразм допомагає позбутися депресії і зневіри.
  • Мойсей Угрин дарує порятунок від блудної пристрасті.
  • Ілля Муромець допоможе віднайти чоловічу силу.

Як бачите, Києво-Печерська Лавра повна не тільки чудес, але в ній чимало цікавих місць.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.