Вівторок, 23 Квітня, 2024

Режим надзвичайної ситуації: що це таке і чим відрізняється від надзвичайного стану

18 березня на території Київської області ввели режим надзвичайної ситуації. Відповідне рішення було прийнято під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, пише kyiv-future.com.ua.

Відомо, що раніше такий же режим було введено у Чернівецькій та Житомирській областях, а також може бути запроваджений у Києві.

Різниця між «надзвичайною ситуацією» та «надзвичайним станом»

2

Дуже важливо не плутати ці два поняття. Одразу зазначимо, що поняття «надзвичайного стану» передбачає більш жорсткі заходи, і поки що він у нас  не введений ані в окремих областях, ані в цілому по країні.

Зазначимо, що про введення надзвичайного стану, який може бути введений під час засідання РНБО, уже говорили і президент України Володимир Зеленський, і Денис Шмигаль.

Основні моменти:

  • Може бути обмежено в’їзд та виїзд у міста та області.
  • Введення комендантської години.
  • Для забезпечення безпеки залучать армію та поліцію, тому не варто дивуватися, якщо на вулицях міста з’являться солдати.
  • Перекриття аеропортів та деяких доріг.
  • Заборона концертів, акцій, мітингів та інших масових заходів – все те, що діє і зараз, проте за порушення цих правил поки що нікого суворо не карають.
  • Припинення діяльності політичних партій.
  • Представники правоохоронних органів матимуть право оглядати транспортні засоби, будинки та забирати ті чи інші речі.
  • Можуть бути введені картки на продукти та предмети першої необхідності.
  • Населення будуть евакуювати із небезпечних місць за необхідності.
  • Згідно з Указом президента можуть ввести цільову мобілізацію, а держава матиме право розпоряджатися майном підприємств та організацій усіх форм власності.

Що ми маємо зараз?

У Київській області введено режим надзвичайної ситуації, і це зовсім інше. Адже між «ситуацією» та «станом» є суттєва різниця.

У Київській обласній державній адміністрації режим надзвичайної ситуації охарактеризували як «медико-біологічну ситуацію природного характеру регіонального рівня».

За цих умов влада насамперед має забезпечити підтримку медичних працівників, подбати про матеріально-технічне забезпечення лікарень та інформаційне забезпечення населення.

Відкривається гаряча лінія для підтримки населення, де лікарі-консультанти надають необхідну інформацію про коронавірус. Щоб її отримати, слід телефонувати 0456-31-00-46.

Влада також закликає сумлінно дотримуватися правил безпеки та зберігати спокій. Поки що це все.

Як захистити себе від зараження коронавірусу?

Регулярно обробляйте руки спиртовмісних засобом або мийте їх з милом.

Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей, які кашлять чи чхають.

По можливості не чіпайте руками обличчя, тому що руками ви торкаєтеся багатьох поверхонь, і на них може потрапити вірус. Опинившись на руках, вірусні частинки можуть потрапити в очі, ніс або рот.

Прикривайте рот або ніс згином ліктя чи серветкою при кашлі або чханні. Використану серветку потрібно відразу ж викинути.

Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома. При підвищенні температури, появу кашлю і утрудненому диханні звертайтеся за медичною допомогою.

Зміцнюйте імунітет і ведіть здоровий спосіб життя. Дотримуйтеся режиму (повноцінний сон, споживання харчових продуктів, багатих білками, вітамінами і мінеральними речовинами, фізична активність).

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.