Четвер, 25 Квітня, 2024

Допоможемо вилікувати хронічний отит – ЛОР-центр в Києві

Замучив хронічний отит? Розкриваємо причини і симптоми отиту, як лікувати хронічний отит. Запишіться, щоб отримати лікування отиту.

Хронічний отит – це затяжне запалення порожнини середнього вуха. Зазвичай розвивається як ускладнення гострого отиту, який вчасно не вилікували. Якщо у людини в середньому вусі запальний процес, що протікає понад чотири тижні – його можна вважати хронічним.

Причини розвитку хронічного отиту

Патофізіологія і етіологія даного захворювання пов’язана в основному з вірусним або бактеріальним зараженням. Але бувають і інші причини.

Попадання інфекції в середнє вухо

Хронічний середній отит розвивається на тлі гострого запалення, що довго триває. Бактерії і віруси потрапляють в порожнину середнього вуха найчастіше з носоглотки – при чханні або кашлі, просуваючись по слуховий трубі. Спочатку розвивається гострий процес, а потім переходить в хронічну фазу.

Інші причини

Захворюванню сприяє переохолодження, перебування на протягах, ослаблений імунітет і запалення сусідніх ЛОР-органів. У більш рідкісних випадках зустрічається середній отит, асоційований з гастроезофагіальними рефлюксами. У хворого вміст шлунка закидається в стравохід, іноді досягаючи горло і носоглотки. В результаті можуть подразнюватися тканини слухової труби, через що запалюється порожнина середнього вуха.

Симптоми

При діагнозі хронічний отит симптоми виражені слабо. В основному вони виявляються як зниження слуху і виділення з вуха. Больовий синдром при цьому виражений слабо. Рідше у людини спостерігаються загальні ознаки – субфебрильне підвищення температури, мігрені, слабкість.

Зниження слуху

Коли у людини отит хронічний симптоми пов’язані з кондуктивною приглухуватістю. Це відбувається через те, що під впливом тривалого запалення тканини починають руйнуватися. Барабанна перетинка поступово перфорується, стінки слухового проходу розм’якшуються, слухові кісточки втрачають рухливість.

Виділення з вуха

Однією з характерних ознак хронічного отиту є оторея – виділення з вуха, викликані запальним процесом. Вони можуть мати серозний, слизовий або гнійний характер.

Види хронічного отиту

Залежно від характеру ексудату, що виділяється, хронічний отит може бути катаральним і гнійним.

Катаральний

У людини розвивається хронічний ексудативний середній отит, при якому виділення мають серозний або слизовий характер. Всередині середнього вуха накопичується рідина, але без гниття.

Гнійний

Коли у хворого хронічний гнійний середній отит, в барабанній порожнини накопичується гній. Починається активний процес гниття, в який втягується барабанна перетинка, слухові кісточки, вушний канал і інші важливі структури. У цієї форми захворювання агресивніше виражені симптоми і вище ризик ускладнень.

Діагностика

Виявити хронічний отит вуха допоможе отоскопія. Це ендоскопічне обстеження, при якому досліджуються тканини слухового каналу і барабанної перетинки. Також діагностика може включати бак-посів вуха для виявлення патогенного середовища, КТ і МРТ для уточнення діагнозу.

Хронічний отит у дитини

При діагнозі хронічний отит лікування у дорослих і дітей відрізняється. Дитині потрібно призначати більш щадні лікарські засоби, щоб не допустити побічних ефектів. У той же час хвороба повинна бути вирізана якомога раніше – поки не встигла пошкодити важливі елементи дитячого вуха. Таке завдання під силу тільки кваліфікованому ЛОРу. Він підбере лікування з акцентом на індивідуальні особливості організму маленького пацієнта.

Особливості лікування

Якщо у вас хронічний отит, лікування в нашому ЛОР-центрі допоможе вирішити цю проблему раз і назавжди. Наші досвідчені лікарі проведуть ретельне обстеження, призначать відповідну терапію, складуть прогноз. Для того, щоб прибрати запальний процес, вони прописують антибіотики, ліки місцевої дії і лікувальні процедури.

У нашому ЛОР-центрі точно знають, як лікувати хронічний отит вуха. І чим раніше пацієнт звернеться за допомогою, тим вище шанси успішного лікування. Важливо зупинити запалення, поки воно не зашкодило важливі структури.

Профілактика

Якщо у ваші плани не входить хронічний отит, профілактика допоможе його уникнути:

  • Вчасно лікуйте запалення в середньому вусі і інших ЛОР-органах
  • Бережіться протягів і переохолодження
  • Зміцнюйте імунітет
  • Ведіть здоровий спосіб життя

Можливі ускладнення

Хронічний отит може спровокувати серйозні ускладнення на всю слухову систему. Через запалення виходить з ладу барабанна перетинка, слухові кісточки і інші важливі структури. У деяких випадках вони виявляються повністю зруйновані. На щастя, це можна виправити. Якщо елементи середнього вуха зруйнував хронічний отит, операція допоможе їх відновити.

Наслідки даного захворювання не завжди можна виправити. Якщо запалення доходить до внутрішнього вуха, може розвинутися нейросенсорна туговухість та навіть глухота. Крім того гнійний процес може поширитися на кісткову тканини і мозкову оболонку, створюючи загрозу для життя людини.

Докладніше: https://lorvrach.com.ua/blog/

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.