П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Європі заборонили пластик – для косметичного ринку це трагедія. Чому?

Зовсім недавно керівництво Євросоюзу оприлюднило постанову про заборону використання в речах всіх існуючих видів мікропластику. Kyiv-future.com.ua нагадує, що мікропластик – це маленькі частинки синтетичних полімерів, що входять до складу багатьох щоденних речей: одягу, прального порошку, жуйки. Небезпека його в тому, що він не розкладається і не фільтрується, а накопичується в організмі людини і тварин.

Раніше страшним символом глобального забруднення було масштабна Тихоокеанська сміттєва пляма з порожніх пляшок, упаковок, каністр та ін. Його площа -1 млн – 3,5 млн кв. км – як штат Техас. Переробляється самостійно не більше 20% всього пластику. Решта 400 років буде дрейфувати в океанах, поки повністю не розкладеться. Ось Європарламент і заборонив на території ЄС одноразовий посуд, трубочки для напоїв, ватні палички з пластика. Однак екологів це не дуже радує. У них є більш небезпечний і невидимий ворог – мікропластик. Його у Світовому океані вже в шість разів більше, ніж сміттєвої плями.

Частинки мікропластику дуже маленькі, деякі розміром з рисинку, а найдрібніші – менше нанометра (одна мільярдна частина метра). З їжею і водою мікропластик проникає в тканини людини і осідає в органах. А з ним – синтетичні барвники, вогнестійкі добавки, пестициди та інші токсичні речовини. Накопичення цих частинок призводить до запалень кишечника, впливає на репродуктивну функцію, появу грибків, вірусів і т. д., від нього страждає імунна система. Дослідники американської некомерційної організації Orb знайшли волокна мікропластику в 94% зразках води, зібраних з усього світу. Якщо пластик є в воді, він є і в продуктах харчування.

Через новий закон найбільше постраждає косметична індустрія. Адже вона використовує мікроскопічний пластик у кремах, помадах і т. д. Значить, б’юті-компаніям доведеться шукати біологічні аналоги мікропластику. А це призведе до колосальних збитків, порядку в 12 млрд євро щорічно, і спричинить перебудову всієї індустрії.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.