Субота, 20 Квітня, 2024

Податок на житло: скільки будуть платити українці в 2020 році

 

Податок на житло мають оплачувати фізичні особи. Вони повинні бути саме власниками житлової нерухомості. Якщо загальна площа житла, що знаходиться у власності фізичної особи, перевищує встановлену норму, то в такому випадку потрібно сплачувати податок на житло. Цим лімітом називають пільгову площу, що вимірюється в квадратних метрах. Вона не залежить від кількості об’єктів, пише kyiv-future.com.ua. На даний момент пільгова площа (ліміт) становить:

  • квартира  – 60 квадратних метрів;
  • приватний будинок – 120 квадратних метрів.

Податок платиться за площу нерухомості, яка перевищує ліміт, тобто, якщо ви володієте квартирою в 90 кв.м., то податок буде нараховуватись на 30 кв.м.

Не надають пільгу, якщо площа нерухомості в 5 разів і більше перевищує встановлений ліміт. Також не надається, якщо ви отримуєте з нерухомості дохід. Це може бути аренда, лізинг, використовується площа в підприємницькій діяльності.

Хто встановлює розмір податку?

2

Розміри ставок встановлюються в кожному селі, місті їхніми радами.

Держава тільки обмежила максимальну ставку податку. Вона не може бути вищою за 1,5% від мінімальної зарплати. Того значення, яке встановлюють законодавчо на 1 січня кожного відповідного року.

В 2020 році розмір ця сума складає 4723 грн. Тому максимальна грань по розміру ставки податку на житло буде дорівнювати 70,84 грн за квадратний метр.

В 2020 році податок оплачується за 2019 рік.

Власники, які володіють житловою нерухомістю і повинні оплачувати податки. Але якщо ви не отримали повідомлення від податкової служби, то можна добровільно звернутись в податкову і провести перевірку даних. 

Якщо ж податкові органи внесуть такий об’єкт нерухомості в базу, то власнику доведеться сплачувати одразу податки за останніх 3 роки. В яких випадках це може бути? Наприклад, при продажу квартири чи будинку або ж при внесенні даних працівником податкової.

Тому якщо ви думаєте, що маєте оплачувати цей податок, краще відразу дізнатися всі нюанси і сплачувати все згідно законодавства. Не затягуйте вирішення цього питання, адже потім набіжить кругленька сума, яку потрібно буде якнайшвидше погасити.

Коли потрібно оплачувати?

Квитанції почнуть приходити після 1 липня. Для оплати надається 60 днів з моменту отримання. Якщо з якихось причин, квитанції не було, краще звернутись в податкову службу. Інакше можна отримати просрочку оплати. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.