Субота, 27 Квітня, 2024

Штрафи за неправильне паркування зростуть: що чекає водіїв?

 

В парламент був поданий законопроект, за яким штрафи за паркування в недозволених місцях будуть збільшувати, пише kyiv-future.com.ua. Всі подробиці далі у статті.

Що хочуть змінити?

2

Дуже часто в Києві можна побачити, як “розумники” залишають свої авто буквально посередині трамвайних колій, дороги, паркуються в неправильних місцях. У всіх них одна відмовка – вони лише на декілька хвилин відійшли. Зрозуміло, що в Києві є проблема з паркувальними місцями, але такі дії спричиняють часто чималі затори, аварії.

Тому дуже багато фіксується порушень стосовно неправильної зупинки чи паркування в заборонених місцях.

Зараз діють, на жаль, занадто легенькі штрафи і немає ефективного механізму фіксації таких порушень.

До того ж, часто працівник поліції не може доказати факт порушення. Це, наприклад, стосується зупинки перед перехрестям. Суди не приймають фото чи виміри рулетки за доказ.

“Кусючі” штрафи

Парламент хоче, щоб водії частіше згадували про правила дорожнього руху. Тому і штрафи хочуть збільшити набагато.

Штрафи зростуть:

  • за стоянку в забороненому місці до 3400 гривень;

  • якщо водій зупиниться на місці паркування, яке передбачене для людини з інвалідністю, то штраф буде сягати 34 000 гривень;

  • 34 000 гривень також буде штраф для тих водіїв, які не маючи підстав використовують знак “водій з інвалідністю”.

Важливо також і те, що 70% від штрафів підуть у місцеві бюджети. Це також місту допоможе здійснювати правильну розмітку і слідкувати за всіма паркувальними місцями.

Як фіксуватимуть порушення?

Факт порушення буде фіксуватися за допомогою фото. Для того, щоб суд прийняв це за доказ, потрібно зробити фото з трьох сторін, щоб авто було видно з різних ракурсів. Також важлива умова – має бути видно дорожню розмітку, що зафіксувати порушення.

Також у суді будуть приймати записи камер відеоспостереження. Автори проекту впевнені, що такі великі штрафи сприятимуть зменшенню порушень.

“Листи щастя” повертаються

2

Відповідальність за порушення має нести саме водій авто, а не його власник. Тому МВс запропонувало автомобілістам, які їздять на чужих авто, зареєструватись у безкоштовному сервісі. Така послуга є в кабінеті водія на Урядовому порталі.

Належний користувач – це людина, яка має законні підстави керувати не своїм автомобілем. Тому коли буде фото і відео фіксація їм легко буде довести свою правоту.

Проте тут є обмеження. 1 авто може мати не більше 1 належного користувача. Тільки власник автомобіля може видалити його з системи. Власник може подати заяву або ж права на керування авто підійдуть до свого кінцевого терміну, на який вони були видані.

Вже зовсім скоро планують знову запустити систему фото та відеофіксації. Тому листи щастя будуть знову приходити водіям-порушникам.

Це не єдині нововведення та підвищені штрафи, тому будьте обачними на дорозі і їдьте згідно правил дорожнього руху. Адже на дорозі ви відповідальні не тільки за своє життя, але й за життя інших людей.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.