Субота, 20 Квітня, 2024

5 професій майбутнього

Сьогодні Kyiv-future.com.ua розповість вам таке: чому працювати у сфері культури та креативу це велика перспектива. І визначимо 5 професій майбутнього у сфері креативних індустрій.

 Слова “культура” та загалом професія у сфері культури рівнялися наступному – низько оплачувана робота. Перед очима одразу поставав образ прохолодної студії художника чи запилені полиці міського музею.

За інформацією бюро програми “Креативна Європа” від «Європейської комісії», культурні та креативні індустрії 4,5% світового ВВП з прогнозованим зростанням 10% щорічно! Цей сектор третій за величиною роботодавець у Європі, а у Великобританії він приносить близько 11 млн. євро за годину.

Окрім грошей, культура та мистецтво кардинально впливають на здоров’я, відчуття щастя, рівень взаємодії і толерантності у суспільстві. А головне, для роботи в креативних індустріях майбутнього потрібно мати лише доступ до Інтернету і велике бажання вчитися та працювати.

Яку ж з професій обрати? 

  1. Дизайн. Здавалось б, дизайнери можуть вже святкувати своє століття, але саме сьогодні приходить їхня ера. Кожного дня з’являються нові види дизайну, нові можливості та завдання. Сьогодні і в майбутньому буде зростати попит ринку на VR, 3D принт, Zero UI, гейм дизайн. Перед дизайнерами постануть задачі думати не тільки над візуальним контентом, а й дизайном взаємодій. Цей список далеко не повний і продовжувати його можна нескінченно.
  2. Ось вам одразу три! Тренер творчих станів, куратор креативної творчості, особистий тьютор з творчого розвитку – і це все дуже різні спеціалізації. Сьогодні ринок коучингових послуг дуже великий і він також буде стрімко розвиватися найближчим часом. Психологія давно вже вийшла з темних кабінетів аналітики у маркетинг, і тепер вона впевнено крокує у програми підготовки спеціалістів. Наука довела, що людський розум та емоційні стани тісно пов’язані з набутим досвідом і людськими звичками. Вміти переживати певні відчуття, надихатись, творити – це навички подібні до спортивних досягнень. В майбутньому, окрім м’язів, ми качатимемо нейрони та синоптичні зв’язки.
  3. Митці. Так, вам не здалося! Митців, особливо акторів, потрібно буде все більше і більше. Кількість творчого контенту, який щоденно споживається людьми, невпинно росте і для його створення необхідні професіонали у мистецькій галузі. Сьогодні, актори говорять та рухаються у мультфільмах, комп’ютерних іграх, віртуальних екскурсіях тощо.
  4. Спеціаліст з розробки AI (штучного інтелекту). Математика – наука далека від мистецтва. Такий стереотип ми всі ще дуже добре пам’ятаємо, але створення AІ – це не просте написання коду, тут потрібні знання з психології та підхід митця. Сьогодні штучний інтелект вже не фантастика чи секретна розробка військових, а цілком ринковий продукт. 
  5. Android Relationship Advisor (Радник зі зв’язків з людиноподібними пристроями, наділеними штучним інтелектом). Всюди, де є комунікація, є проблеми, ризики, кризи та методики їх подолання. Час, коли Андроїди та пристрої з АІ будуть асимільовані в наш світ, наступить набагато раніше, ніж ми думаємо, а їх вартість буде стрімко падати. Закон Мура свого часу довів це на прикладі процесорів, хоч і зіткнувся з певними обмеженнями. Проте, вже дуже скоро людство чекає на момент, який розробники АІ називають “Singularity” – тоді, коли AI стануть розумнішими за людей.

А ось отримати базові знання для професії майбутнього можна на освітньому проекту “Відкривай Україну”. Тут в онлайн режимі навчаються школярі 7-11 класів. Навчальний процес проходить на геймифікованій платформі, яка містить інтерактивні інструкції, навчальні матеріали, надихаючі історії успіху та багато іншого.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.