П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Київський Пасаж перетворять на красивий публічний простір

Кияни та гості нашого міста, гуляючи по Хрещатику, неодмінно заглядають в Пасаж. Якщо не знаєте про це, то kyiv-future.com.ua просвітить: Пасаж – торгово-житловий будинок у вигляді вулиці-коридору, утвореного двома паралельними корпусами. Побудований на злитті XIX-XX століть, Пасаж досі вражає уяву всіх, хто сюди потрапляє. Ольга Федоровська в статті «Вулиця тисячі настроїв» стверджує, що Пасаж – це держава в державі. І якщо Хрещатик, частиною якого є Пасаж, завжди багатолюдний, швидкий, гучний, то Пасаж вражає тишею, самітністю, малою кількістю перехожих.

Зараз тут досить багато брендових магазинів, дорогих кондитерських. Хто потрапив сюди випадково, в торгових точках залишить чималу суму. Але так було не завжди. Раніше, за часів студентської юності наших бабусь, тут були цілком демократичні кафе, на другому поверсі був великий книжковий магазин, аптека матері і дитини. На верхніх – четвертому-п’ятому поверхах – жили багато знаменитостей.

Біля кожного під’їзду і тепер можна побачити по кілька меморіальних табличок. Але і зараз, і тоді цей провулок був і залишається затишним. Тому що незмінною залишається його основа – красива будівля, через яку можна пройти. Архітектура цього місця зачаровує: в ній відчувається сталінський ампір і мавританські мотиви, а старовинні барельєфи можна розглядати нескінченно, смакуючи чорною кавою на терасі маленького кафе. Свого часу за цією адресою проживали багато письменників, архітектори, лікарі. Любив сюди приходити попити кави відомий архітектор Владислав Городецький, саме тут перехожий побачить пам’ятник йому.

«Агенти змін» запропонували перетворити Пасаж на прекрасне публічний простір. А Київрада і не проти. У плані розвитку Пасажу заміна асфальту і добудова терас, озеленення і розроблений саме для цього місця окремий дизайн-код, а також цікаві торгові точки з вуличною їжею. Є надія, що незабаром, не змінюючи свого вигляду, Пасаж стане ще красивішим.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.