П’ятниця, 26 Квітня, 2024

“Шоколадний будиночок” Могильовцева в Києві

Талановиті люди можуть все. Семен Могильовцев залишив свій слід у історії. Крім того, що він був людиною з особливим поглядом на світ, багатим внутрішнім світом, Семен досяг великих висот в Києві. Далі розповість kyiv-future.

Могильовцев – представник купецького роду. В нього була гарна освіта. Семен вирішив створювати свій бізнес саме в столиці. В його власності була одна з найбільших бібліотек Києва. Цей громадський діяч був дуже ерудованим. Подейкують, що він входив в таємничий орден. Саме тому вважають, що в “Шоколадному будиночку” є багато загадок.

Могильовцев був першим, хто заснував лісопильний завод. Проте він насправді був генієм в архітектурі. Кожна частина будинку, оформлення і фасад поєднують різні загадкові символи і знаки.

Перший поверх будинку створений з дубових гілок. Вони здавна були символами світобудови, миру.

Оформлення будинку

Про таланти Семена Могильовцева відомо не так багато. Проте згідно легенд “Шоколадний будиночок” приймав таємні зустрічі шанувальників язичницької віри. Ніяких доказів немає. багато хто шукає підказки в оформленні палацу.

Левячі голови – один з найважливіших символів будівлі. Також вони важливий елемент всього оформлення. Головам левів надають певні сакральні значення. Начебто вони ключ до групи людей, які мають продовжувати справу Могильовцева. Леви також охороняють будівлю.

“Будиночок” виповнений в незвичному орнаменті. В ньому поєднані лотос, кадуцея, крилатий диск, факел і вогонь. Вони вкладені в подвійне коло. Автор хотів сказати, що мудрість, духовність і відданість справі – головні риси людини.

Цікаво, що будинок – не типової форми. Він побудований у вигляді трикутника. Вершина знаходиться в “дамскій кімнаті”. Ця кімната має стиль рококо і розташована між їдальнею і кімнатою для балів. Всі стіни і підлога в жіночих символах: жіночі голови, павич, метелики, лілії.

Ці зображення також символічні. Метелик означає поєднання життя і смерті. Це подоба сучасних інь і ян. Павич символізував плодючість, безсмертя. Лілія в християнській релігії – це цнота і краса внутрішнього світу, краса душі. Також лілія являється символом Діви Марії.

Крім цих зображень, ще були квітки незабудки. Вони – це любов і прихильність до рідних.

Могильовцев максимально постарався в своєму “Шоколадному будиночку” втілити мудрість і таємні знання про життя і смерть. Розташований він по вулиці Шовковичній, будинок 17. 

Прийдіть і ви подивитись на цей унікальний будинок.

4

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.