П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Екстрені служби допомоги планують затвердити єдиний номер

Україна впевнено і покроково приєднується до Європейських стандартів, які виконують усі країни Європи. Важливим кроком до змін є прийняття загального номеру для всіх служб термінової допомоги, який включений до списку вимог ЄС, пише Київ Майбутнього

Успішним прикладом єдиного номеру є Сполучені Штати Америки. У них діє номер 911 на всі служби термінової допомоги. А вже в 1991 році такий досвід перейняла Швеція, а потім і інші країни Європи. У них діє єдиний номер екстреної допомоги 112. Проте, більшість країн підтримують як єдиний номер, так і мають діючі окремі номер на кожну службу. У Німеччині діє номер 110 і диспетчер має володіти кількома мовами, зокрема англійською. Всього 5 країн Європи не використовують єдиний номер екстреної служби і серед них, звісно, Україна. 

Україна вже намагалася перейти на єдиний номер ще у 2012 під час підготовки до EURO-2012, але не вдалося.  Зараз, згідно нових домовленостей, Україна повинна це зробити до 2021 року. Нині закон про єдиний номер є,сам номер також, але останній працює поки що у тестовому режимі і може з’єднати лише з пожежно-рятувальною службою. Після закінчення тестування буде створено відповідний план наступних дій для підключення всіх служб. 

Використання єдиного номеру дозволить спростити виклик екстреної допомоги. По-перше, більше третини українців не знають або плутаються у коротких номерах. По-друге, служби не взаємодіють між собою і під час надзвичайної ситуації потрібно окремо викликати поліцію і швидку. Це додає незручності і втрачається час. У Європі служби допомоги працюють злагоджено і під час сигналу диспетчер розподіляє всіх необхідних працівників на виклик. 

До того ж, за досвідом Європи, в Україні, зокрема в Києві, ведеться відеонагляд, але він не діє належним чином. Для контролю надзвичайних ситуацій камери мають бути підключені до екстреної служби, які терміново мають відреагувати навіть без дзвінка свідків і відправити допомогу на відповідну адресу. В Європі камери розпізнають надзвичайні ситуації і самостійно подають сигнал, наприклад, при пожежі. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.