Четвер, 25 Квітня, 2024

"Будинок з химерами" буде відреставровано

Є один старий анекдот. Киянин проводить екскурсію іноземцям. Піднімаються вони гуртом до Адміністрації Президента. Іноземці питають, мовляв, це ваш знаменитий “будинок з потворами”? На що кмітливий екскурсовод відповів, що будинок з потворами прямо, вказавши на Адміністрацію Президента, а ось, химери – поруч. kyiv-future.com.ua дізнавався, в якому зараз стані легендарна будівля. 

Зараз легендарна пам’ятка архітектурі та силі людської фантазії перебуває у легкому занепаді. Проте, з’явилася інформація про рішення його привести до ладу до кінця наступного року. Вартість всіх робіт оцінюють у 18,4 мільйонів гривень. 

В першу чергу хочуть відновити інтер’єри та скульптури на фасаді. Дуже вони потерпають від часу. 

Цікаво, що будинок був вже на реставрації. У період 2003-2004 років, коли пам’ятка архітектури отримала статус державної резиденції. 

Інтер’єри тут не є повністю оригінальними. Справа в тому, що спочатку будинок планувався як такий собі дохідний дім. 

Тут жив власне сам архітектор Городецький. Він займав квартиру, що виходила вікнами на вулицю Банківську. Інші було вирішено здавати. Проте, радість киян проживати у центрі міста, ще й в такому ексцентричному будинку, тривала недовго. 

З приходом комуністів в Україну, архітектурний шедевр віддали на “благо революції”. Тут розквартирували ветеринарне управління. 

Мало хто знає, але за часів Другої світової війни більшість цінностей з будинку була винесена. Це сталося тоді, коли Червона армія ще не відступила, а німецька була лише на околицях і чинного уряду не було. Місцеві мародери розібрали будинок буквально по частинках. Зняли навіть люстри, повіддирали кахель зі стін. 

Після ж війни тут розмістили лікарню. Стіни пофарбували олійною фарбою, а обладнання, що давало вібрації дало будинку тріщини. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.