П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Артефактами на поштових займуться вчені

Дискусії про археологічних розкопок нарешті завершилися. Історія і почуття відповідальності за збереження нашої культури перемогли. Що буде далі з артефактами, які вже знайшли в підземеллі – читайте на kyiv-future.com.ua.

Про те, що не тільки в Китаї є двоповерхові вулиці, але і в Києві, ми дізналися в 2015 році. Тоді всю Україну здивував цинізм всіх, хто був причетний до фінансування археологічних розкопок. Фахівцям взагалі перестали платити, щоб ті швидше покинули місце з унікальною вулицею.

Дійсно знахідки тут дивовижні: археологам вдалося знайти близько 800 монет різного періоду, а ще купу печаток. Ще два роки тому виникла гіпотеза, що тут колись існував середньовічний порт.

Є також припущення, що вулиця пішла під воду в результаті того, що рівень води в Дніпрі піднявся, затопивши житла і ремісничі цехи.

На думку вчених, восени жителі середньовічного міста піднімалися жити на київські схили. Навесні знову поверталися на Поділ, щоб займатися рибним промислом і подорожувати по річці в пошуку нових можливостей для торгівлі.

Про що ми зможемо ще дізнатися зі сторінок історії стародавнього Києва – можна тільки здогадуватися. Археологи ж просять, щоб тільки зберегли пам’ятник.

За словами депутата Київради Андрія Страннікова, планується створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» потрібно, в першу чергу, для збереження артефактів, які були знайдені на Поштовій площі. Саме в зв’язку з цією подією і виникла ідея створення такого центру.

Чиновник каже, що потрібно 2,1 мільйона гривень, щоб за три роки всі артефакти можна було дослідити і реставрувати.

Даний центр буде не тільки вивчати, а й популяризувати історичні та культурні цінності. Однак, на даний момент головні артефакти стародавньої столиці засипані землею.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.