Субота, 27 Квітня, 2024

У Києві зроблять «розумну» парковку. А що у ній розумного?

Департамент транспортної інфраструктури та інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністраціх підписали Меморандум з ізраїльською компанією LAMED (яка є представниками компанії MPS у Східній Європі) про впровадження автоматизованої системи парковок  у Києві.

Спочатку система «розумної» парковки буде запущена у районі Бессарабської площі. Відомо, що тестування відбуватиметься протягом 60 днів, а далі, за результатами звітів, створять карту, на якій буде видно, у яких місцях столиці будуть такі ж парковки.

Що таке «розумна» парковка?

Розумна парковка – це спеціалізоване місце для парковки автомобілів, створене з використанням датчиків і сучасних технологій для швидкого і зручного пошуку паркувальних місць, забезпечення безпеки і автоматизації процесу постановки автомобіля на стоянку.

До функціоналу системи входить:

  • Рекомендація локацій для паркування;
  • Отримання плати за паркування;
  • Повідомлення про порушення;
  • Мінімізауія випадків порушення паркування;
  • Цілодобовий контроль паркувального простору

А ви знали…?

Створення спеціальних місць для паркування автомобілів почалося фактично з появи перших  авто.

Основним напрямком розвитку є «розумні» датчики паркування.

Вони вбудовуються в дорожнє полотно на місця парковок і відстежують, зайняте чи вільне місце над ними, передаючи дані в загальну систему.

Мережа таких датчиків використовується для того, щоб створити карту парковок, стан якої передається користувачам на вулицях за допомогою спеціальних екранів або мобільного додатка.

Ще одним напрямком розумних парковок є розробка і впровадження автоматизованих парковок (найчастіше багаторівневих). У них дії водіїв зведені до мінімуму.

Як все відбувається?

Водій заїжджає на спеціальний майданчик чи платформу і виходить з машини. Далі ця платформа сама переносить автомобіль на спеціально відведене, зарезервоване або вільне місце, і повідомляє водієві його номер.

Для того, щоб отримати свій транспортний засіб, водієві необхідно авторизуватись і ввести даний номер на спеціальному табло або пульті управління, після чого платформа також самостійно спустить автомобіль на майданчик.

Цікавий факт

Чи знаєте ви, які міста називають «розумними»?

У різних експертів різна думка та критерії оцінювання, проте всі вони сходяться в одному: це місто, у якому «інтелектуальні» сервіси підключені до головних систем (водопостачання, енергосистема, транспорт, державні послуги)  зі зручним доступом до них за допомогою смартфона і публічного Wi-Fi.

Ознаки смарт-сіті:

  • Енергоефективність та економія ресурсів.
  • Використання відновлюваних джерел енергії.
  • Екологічний транспорт. Зручні системи міського транспорту.
  • Впровадження інтелектуальних мережевих технологій. Інтернет речей.
  • Контроль і оптимізація вуличного руху і парковок.
  • Поширення смартфонів і публічного Wi-Fi.

9

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.