Неділя, 28 Квітня, 2024

Квартира на вторинному ринку: які документи перевірити, щоб не потрапити до рук шахраїв

Якщо ви вирішили придбати квартиру, але при цьому не хочете користуватися послугами агентства з нерухомості чи інших посередників, вам варто дуже ретельно підійти до перевірки документів продавця, пише kyiv-future.com.ua.

Адже принципова умова підготовки договору купівлі-продажу – це згода продавця пред’явити покупцю увесь необхідний пакет документів.

На що варто звернути увагу, щоб самостійно перевірити документи продавця, не потрапити на гачок до шахраїв та оформити договір купівлі-продажу  у нотаріуса…

Які документи необхідні для реєстрації угоди купівлі-продажу

1

Згідно з вимогами Цивільного кодексу України, угоди відчуження нерухомості обов’язково мають бути нотаріально зареєстровані.

Для реєстрації угоди продавець нерухомості повинен подати нотаріусу такі документи:

  1. Паспорт (для повнолітніх власників старше 18 років і неповнолітніх – старших за 14 років), для малолітньої дитини до 14 років – свідоцтво про народження.
  2. Ідентифікаційний податковий код власника чи співвласників квартири усіх вікових категорій.
  3. Якщо серед власників нерухомості є малолітній, неповнолітній чи непрацездатний громадянин, потрібен дозвіл на відчуження від державного органу опіки.
  4. Документ, що підтверджує право власності на квартиру – паперова копія електронного витягу з Державного реєстру майнових прав на нерухомість із записом про право володіння нерухомістю.
  5. Техпаспорт об’єкту нерухомості.
  6. Оригінали свідоцтва про шлюб, про розірвання шлюбу, про смерть чоловіка (дружини).
  7. Нотаріально завірений дозвіл одного із подружжя на відчуження об’єкту, якщо квартира була куплена під час шлюбу.
  8. Витяги з Державного реєстру заборон на відчуження майна та Державного реєстру іпотек. Нотаріус їх бере під час підписання основного договору. Ці документи є свідченням того, що квартира не має обтяжень. При реєстрації договору купівлі-продажу вони дозволяють нотаріусу зареєструвати угоду.
  9. Звіт про ринкову вартість квартири.
  10. Довідка про склад сім’ї власника квартири. Цю довідку за запитом видає нотаріус. Це паперова копія електронної виписки з Єдиного державного демографічного реєстру України.

Що варто перевірити у документах продавця

2

По-перше, паспорт. У ньому мають бути вклеєні фото його власника у віці 25 та 45 років, а також відповідні записи паспортистів.

Зверніть увагу!

Згідно зі статтею 28 Цивільного кодексу України, громадяни, що досягли 16-річного віку, можуть змінити ім’я чи прізвище за власною ініціативою. Також зміна прізвища дозволена при укладанні шлюбу. Усі ці зміни мають бути відображені у паспорті. Ім’я та прізвище продавця мають збігатися у паспорті та документі, який підтверджує право власності на квартиру.

По-друге, свідоцтво про право власності.

У 2013 році в Україні було впроваджено електронну систему реєстрації прав власності на нерухомість.

Суть процедури зводиться до наступного:

  • Нотаріус реєструє угоду та вносить запис про права власності у Державний реєстр прав та обтяжень нерухомості;
  • Міністерство юстиції підтверджує запис про виникнення чи перехід прав відповідно з договором у Державному реєстрі прав та обтяжень нерухомості;
  • Нотаріус завіряє та видає власнику витяг з вищезгаданого Державного реєстру у паперовому вигляді.

Якщо власник квартири набув права власності після 2013 року, він має пред’явити покупцю паперову форму витягу з Державного реєстру майнових прав на нерухомість та правовстановлюючий документ.

А от 2013 року реєстрація угод відчуження нерухомості проводилася лише в Бюро Технічної Інвентаризації (БТІ). Якщо власник отримав право власності до 2013 року, то, за письмовим запитом нотаріуса, має отримати інформаційну довідку з БТІ про те, хто є власником  квартири та на основі яких документів вона йому належить.

Які документи є підставою для видачі права власності

2

Згідно з Цивільним кодексом України, громадяни набувають права власності на нерухомість на підставі таких договорів:

  • Купівлі-продажу;
  • Міни;
  • Дарування;
  • Договір спадку;
  • Пожертвування;
  • Ренти;
  • Пожиттєвого утримання;
  • Приватизації житла;
  • Рішення суду про отримання прав власності на нерухомість.

Під час підготовки договору купівлі-продажу квартири на вторинному ринку власник має пред’явити покупцю оригінал нотаріально завіреного документа із вищезгаданого переліку.

Як перевірити обтяження нерухомості

Нотаріус до підписання договору має подати запит до таких державних реєстрів:

  1. речових прав і обтяжень нерухомості;
  2. заборон на відчуження майна;
  3. іпотек;
  4. єдиному реєстрі боржників.

Після цього він має показати покупцю витяги з усіх цих реєстрів про те, що обтяжень немає і угоду відчуження можна реєструвати.

Якщо серед власників є неповнолітня особа

4

Угоди відчуження нерухомості, власником якої є неповнолітні громадяни, мають бути схвалені органами державної опіки та піклування.

Для укладання угоди в даному випадку потрібен такий пакет документів:

  • нотаріально завірена згода на угоду одного з подружжя, опікунів або усиновителів;
  • виданий держорганом опіки дозвіл батькам, опікунам або усиновителям здійснити угоду.

Як перевірити, чи є згода чоловіка (дружини)

Для того, щоб перевірити, чи надав чоловік (або дружина) дозвіл на квартиру, якщо вона була куплена у шлюбі, покупець має пересвідчитися у наявності нотаріально засвідченої письмової згоди.

Як перевірити техпаспорт на квартиру

Технічний паспорт на квартиру – це документ, який видається Бюро технічної інвентаризації (БТІ), а також профільними приватними підприємствами, що мають відповідні ліцензії.

У техпаспорті міститься опис та параметри об’єкту.

Перевірка оцінки нерухомості

Згідно із законодавством, при відчуженні майна має проводитися незалежна оцінка нерухомості. Продавець може замовити її у ліцензованому підприємстві, яке цим займається. При здійсненні оцінювання фахівці реєструють її результати  у Єдиній базі звітів з оцінки майна.  Ці дані мають бути зафіксовані у тексі угоди купівлі-продажу.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.