Четвер, 25 Квітня, 2024

Для чого держава запустила додаток "Дія" і як він працює?

 

6 лютого був презентований додаток “Дія”. Його розробили по замовленню держави, пише kyiv-future.com.ua. Додаток буде зберігати всі особисті документи в електронному вигляді. Як же працює “Дія” і чи буде від додатку користь? Спробуємо розібратись.

Як загрузити і зареєструватись?

2

Додаток можна безкоштовно скачати на платформах Google Play і App Store. Щоб почати користуватись ним, достатньо ідентифікувати свою особистість за допомогою технології BankID. Це легко зробити, дозволивши передачу інформації від деяких інтернет-банків. На даний момент пропонують 12 банків. Найбільш відомі з них – “Приватбанк”, “Monobank”, “Ощадбанк”, “ПУМБ”. Також плануються оновлення, тому якщо свого банку ви не знайдете в списку, то в найближчий час все може змінитися.

Одразу при реєстрації можуть виникати проблеми. Розробники пояснюють їх великим напливом користувачів. Тому спробуйте пізніше, все повинно вийти.

Що сьогодні робить “Дія”?

На сьогодні додаток дозволяє оцифрувати свої водійські права, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт). Під час презентації президент України Зеленський наголосив, що на даний момент усі водії, а їх 9 мільйонів, можуть спокійно це зробити.

При успішні реєстрації ви одразу побачите свої документи в електронному вигляді в додатку. Якщо з’являється “документу потрібна верифікація”, то це означає, що в базі МВС не вистачає даних для верифікації. Для цього вам варто скористатися онлайн-формою верифікації. Вона є в особистому кабінеті водія. Деякі документи, видані до 2013 року, ще не додали в базу.

Які переваги є?

2

Одна з основних переваг – не потрібно носити з собою оригінали документів. Оскільки е-права і е-техпаспорт на 100% офіційні документи. Підтвердити справжність правоохоронці зможуть після того, як відсканують QR-код в вашому телефоні.

QR-код являється унікальним індикатором, тому і дозволяє звірити всі документи з базою МВС.

Розробники підтверджують, що необхідність інтернету для додатку обов’язкова умова. Без цього не згенерується QR-код. Якщо ж інтернет відсутній, то додатково поліцейський зможе підтвердити документи через базу МВС. Офлайн документи також вам доступні, але враховувати треба дату останнього оновлення. можливо, потрібна буде додаткова перевірка.

Варто сказати, що правоохоронцями вже тестувалась система в кінці 2019 року і вони вже будуть готові до її використання.

Такий додаток буде в нагоді багатьом водіям, адже як наголосив міністр МВС Арсен Аваков, тільки у 2019 році було складено більше 300 000 адміністративних протоколів через відсутність при собі у водіїв водійських прав. Тому це значно полегшить  життя водіям.

Е-права дають можливість подорожувати по всій країні. Також є можливість купувати квитки на літаки і поїзда, бронювати готелі.

“Укрзалізниця” в свою чергу підтвердила, що після 6 лютого можно спокійно показувати вже електронні права для підтвердження особи, а не паспорт чи студентський квиток. Але будьте уважні стосовно дати оновлення і наявності фотографії.

Що робити при потребі надати оригінали?

Правоохоронці не мають права вимагати оригіналів документів. Якщо з вами таке трапилось, дзвоніть на гарячу лінію 0 800 50 02 02. Також повідомити про випадок можна надав в додатку “Дія” фото номера жетона поліцейського і конкретну інформацію стосовно події (дата, час, адресу і т.д.). Таким чином можна буде розпізнати екіпаж, який діяв не правильно.

Що планується в додатку в майбутньому?

В найближчий час з’являться автоцивілка, студентські квитки, ID-карта (внутрішній паспорт), закордонний паспорт, штрафи для автомобілів, податковий номер, особисті дані з реєстрів. 

також повідомляють, що е-паспорт, на жаль, не можна буде використовувати за кордоном. 

Паспорт планують додати вже цією весною. З його допомогою можна буде підтверджувати свою особу будь де. Це і медичні установи, і виконання банківських операцій, і отримання будь-яких інших адміністративних, інформаційних чи бібліотечних послуг. Під час перельотів можна використовувати е-паспорт і під час поїздок на поїздах, для підтвердження особи на запит поліцейських.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.