Вівторок, 19 Березня, 2024

Цифрова гігієна: що необхідно знати киянам про кібербезпеку

В середньому людина проводить більше 3-х годин в інтернеті і соціальних мережах. Під час введенням карантину кількість годин виразно збільшилася: робота, зв’язок, покупки – всі ці дії перевелися в онлайн. У зв’язку з цим як ніколи потрібно акцентувати увагу на інтернет безпеки і цифрової гігієни, розповідає “Kyiv-future.com.ua”.

Особливості цифрової гігієни

Кібербезпека (комп’ютерна безпека) – це втілення всіх способів захисту мереж, додатків і пристроїв. А, в свою чергу, цифрова безпека – це сукупність дій, орієнтованих на захист конфіденційності, повноти і досяжності даних від вірусних атак і несанкціонованого втручання. Таким чином, цифрова гігієна – збори вказівок про найкращі способи і заходи збереження інформаційної безпеки пристрою та інформації, яка в ньому є.

Є кілька категорій безпеки, які радить Мінцифри. Базова полягає в основних і головних діях щодо захисту пристрою: установці ліцензійних операційних систем і програмного забезпечення (небезпека встановлення не ліцензійних продуктів полягає в можливо наявних шкідливих закладках і відсутності доступу до оновлень), установці антивірусних програм (антивірус знижує небезпеку зараження різними відомими шкідливими програмами) , синхронізації локальних папок з Хмарою і створення резервної копії диска (при екстреній зупинці роботи можливо швидко відновити дані без втрати часу і інформації). Цифрова гігієна – це наступна категорія безпеки, що  містить у собі вкрай бажані кроки – двухфакторная авторизація поштових акаунтів і соціальних мереж, використання різних і не односкладових паролів, в тому числі і для входу в ОС, застосування локального шифрування. Аналогічно не рекомендується підключати до вашого комп’ютера сторонні носії інформації і давати в користування свій ПК (при гострій необхідності організуйте гостьовий аккаунт). До додаткової безпеки відноситься локальне шифрування (при використанні персональних даних та даних третіх осіб, таких як паролі і доступи, фінансові та адмін матеріали), повноцінна резервна копія, і навіть закриття вебкамери ноутбука.

інтеренет

Правила роботи в Інтернеті

Дотримання законів безпечного використання мережі не гарантує повну безпеку ваших даних, але максимально вбереже від можливих втрат. Ось кілька з обов’язкових дій: не використовувати скрізь однакові паролі (якщо він потрапить зловмисникам не уникнути втрати інформації  на всіх акаунтах) і так само використовувати складний пароль, так ймовірність підібрати його за допомогою генераторів паролів буде вельми низькою. Так само не можна приєднуватися до відкритих WIFI-мереж без VPN. Варто звернути увагу, що посилання для введення паролів до матеріалів різних організацій повинні починати з HTTPS: //.

Для соціальних мереж і поштових облікових записів використовуйте 2х факторну авторизацію, застосовуйте PGP (це криптографічний програма, що дозволяє шифрувати дані таким чином, щоб сторонні не могли їх отримати, редагувати і завантажувати).

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.