П’ятниця, 29 Березня, 2024

В Києві з'явиться перший у Східній Європі Меморіальний центр Голокосту

9 вересня в Києві оголосили переможців архітектурного конкурсу на найкращий проект. Далі на kyiv-future.

Інноваційний Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” вже зовсім скоро з’явиться в Києві. Його розташують разом з місцем трагічних подій в Бабиному Яру в 1941-1943 років. Найкращий проект Меморіального центру належить австрійському архітектурному бюро Querkraft Architekten. Вся концепція заснована навколо сприйняття відвідувачами центру. Архітектурне рішення дозволить кожному відчути на фізичному рівні весь жах, небезпеку, які відчували жертви Голокосту в 1941-1943 роках.

Основна експозиція буде розташована на 20 метрів нижче рівня землі. До неї буде вести довгий вхід. Він нагадує ущелину. В кінці її стіни змикаються над головами відвідувачів. В цьому проведена аналогія з одного боку зі шляхом жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з другого – спочатку непомітне, але безперервне сліпе занурення суспільства в пітьму насилля.

Після проходження основної експозиції, гості пройдуть в заповнений світлом простір. Це серце меморіального центру. Воно символізує майбутнє, дарує надію. Саме навколо цього простору і створять приміщення для діалогу, досліджень, публічних виступів. Будівля буде знаходитись в констрасті темряви і світла.

Також в Меморіальному центрі розташують виставкові зали для основної та змінної експозиції. Будуть створені освітні і дослідницькі центри, простір для публічних виступів, приміщення для архіву і музейної колекції. Центр має на меті об’єднати ландшафти місцевості з вже створеними меморіальними об’єктами і стати багатофункціональним музеєм.

Таке місце буде не тільки пізнавальним для нових поколінь, які зовсім не відчувають відголоски тих жахів, а й нагадуванням старшому поколінню про незліченну кількість жертв старого режиму.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.