П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У столиці з'явиться новий арт-об'єкт

Брава велосипедна трійця тепер розташовується на Печерську. Арт-об’єкт, присвячений велосипедам, з’явився у столиці. kyiv-future.com.ua милувався новим пам’ятником та пригадував, коли у Києві з’явився перший велосипед. 

Арт-об’єкт розташували в зеленій зоні на перетині Паркової дороги і Набережного шосе. Там тепер три велосипеди. Їх назвали “вело родина”. Велосипеди пофарбовані в яскраві кольори – бірюзовий, рожевий і жовтий. Саме ж композиція має легку динамічну векторну форму, яка створює ілюзію руху.

Створили цей пам’ятник волонтери, а придумали ідею самі жителі Печерського району. 

До нині не відомо, коли точно з’явився велосипед у столиці. Якщо є історичні документи, які підтверджують, що на півдні України, в Одесі, велотранспорт став популярним у 1888 році, то коли з’явилися перші “залізні коні” у Києві – ми не знаємо. 

Єдині відомості про то можна знайти у 1910 році, коли газета “Київська Пошта” надрукувала коротеньку новину про те, як проводять дозвілля мешканці столиці на вихідних. Там повідомлялося, що дуже вправні юнаки та дівчата їздять по Хрещатику на велосипедах. Їм навіть не заважає бруківка для цього! Пішоходам циклісти (так тоді називали велосипедистів)  не заважали. Навпаки, попереджали спеціальними дзвониками.

Свій велосипед в Україні почали виготовляти у 1924 році. У Харкові тоді з конвеєра зійшов велосипед “Україна” – мрія всіх радянських мешканців нашої країни. Виготовляли тут навіть старовинні моделі робочого двоколісного транспорту. Проте, їздити на них могли тільки актори у кіно, адже ці велосипеди слугували тільки реквізитом. 

Та до держави, яка повністю пересіла на цей екологічний транспорт нам далеко. Найбільшою популярністю користується велосипед у Данії. Тут проїжджає до 300 кілометрів кожен мешканець країни у рік.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.