Четвер, 25 Квітня, 2024

«Будинок зі зміями і каштанами» нарешті відремонтують

Кияни чудово усвідомлюють, що Київ – місто древнє, тому в ньому збереглося чимало пам’яток старовини. Kyiv-future.com.ua дізнався, що недавно Департамент охорони культурної спадщини повідомив про те, що на його засіданні розглянуто та схвалено проект реставрації «Будинку зі зміями і каштанами», пам’ятника архітектури і містобудування місцевого значення за адресою вул. Велика Житомирська, 32.

«Будинок зі зміями і каштанами», по-іншому прибутковий будинок С. Чоколови – зразок європейського модерну. Він був споруджений в1911-1912 роках архітектором Ігнатієм Ледоховського, дуже відомим київським зодчим, які вважалися спільно з Городецьким батьком київського модерну. Свого часу це був дуже розкішний триповерховий будинок зі скульптурними композиціями з плазунами на еркері фасаду і листям каштанів на ліпнині. Квартири його були прикрашені ліпниною, плиткою, підлогами з складальним паркетом. Як міні-готель будинок проіснував до 1920-го року, потім, коли постояльці з’їхали, над будинком надбудували четвертий поверх, знищивши при цьому міфологічні фігури, розташовані на даху будинку. Під час ремонту 1990 року в будинку були зруйновані старовинні кахельні печі і початкове оформлення інтер’єрів. Якийсь час будинок здавався в оренду. Там навіть перебувала контора вибухотехнічної служби МВС України.

У2009 році будівлю було продано з аукціону і зараз знаходиться в приватній власності. Він числиться в Департаменті охорони культурної спадщини нежитловим, але порівняно непогано зберігся, що є доброю тенденцією. Реставрація допоможе хоча б частково повернути дому колишню привабливість. І дозволить жителям столиці і її гостям, зануритися в атмосферу красеня-Києва початку ХХ століття.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.