Вівторок, 30 Квітня, 2024

Звіринецькі печери: маленький Афон у серці Києві

У столиці багато надзвичайних та атмосферних місць. У нашому огляді на kyiv-future.com.ua ми розповімо, чому потрібно побачити маленьку копію Києво-Печерської лаври.

Історія святині

Чоловічий монастир  знаходиться у центрі Печерського району на вході до Звіринецьких печер. Згідно з легендами, колись тут знаходилися заміські угіддя для князівського полювання. Звідси й виникла така назва. Також ця місцевість відома одним із чотирьох печерних комплексів, що збереглися на території Києва. Зараз на цьому місці один із найунікальніших монастирів Києва, збудований у стилі афонських скитів, а печери ровесниками печер Києво-Печерської Лаври. Це відроджений православний Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир. Його храми виконані у візантійському стилі. Правда, не багато хто знає про куточок красиво стилізованої архітектури в центрі міста. Проте це одна з найдавніших святинь часів Київської Русі. Нині це діючий чоловічий монастир. До речі, монастир було засновано у 1051 році.

Він був відкритий лише у 2009 році, але має свої Звіринецькі печери, які раніше належали до Іонинського монастиря, який розташований поруч, на території ботсаду.

Чим цікаве місце

Дуже атмосферне місце. Тут відчувається своя енергетика притаманна знакових місць старого Києва. Адже фактично в самому центрі міста, можна усамітнитися, спокійно помолиться і побути серед природної краси. Місце душевного спокою та смирення. Неймовірно красиве. Багато хто навіть не знає про його існування в Києві. Якщо хочете упорядкувати думки і душу, це тут можна побути наодинці з самим собою.

На такій маленькій території знаходиться міні-копія Києво-Печерської лаври. На території монастиря печери, міні-парк, храми. Вам проведуть екскурсію храмами та печерами. Вони келії пустельників, і навіть мощі ченців і мучеників. Монах розповість про обряди стародавньої історії. Екскурсія безкоштовна. До речі, ченців тут небагато, але всі особливі.

Православний Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир свого роду маленький Афон у серці Києва. Це місце дуже схоже на Грецію. Тут неймовірні та  чудові краєвиди, які відкриваються на Лавру та місто. Не дивно, що один із найкращих оглядових майданчиків Києва знаходиться саме тут. До речі, у теплу пору року на задньому дворі храму завжди багато зелені, квітів. Рекомендуємо відвідати це місце. Потрапивши в цей монастир раз вам буде хотітися побувати в ньому знову і знову.

Також при монастирі діє дитяча недільна школа. У церковній лавці крім звичайного для церков асортименту можна купити пиріжки з капустою, горохом, картоплею з власної монастирської пекарні, а також чай, каву.

Як дістатися

Святиня знаходиться за адресою: вулиця Мічуріна, 20. Найближча станція метро «Дружби народів». Печери з мощами відкриті для відвідування щодня. Час роботи уточнюйте за номером 044 285 2440.

На цьому цікаві факти про монастир не закінчуються. А ви бували тут? Розкажіть у коментарях.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.