Субота, 20 Квітня, 2024

Історія вулиці Володимирської: місця та цікаві факти

Губернська земська управа розташовувалась в будівлі СБУ ще на початку минулого століття. Взагалі Володимирська вулиця має дуже довгу історію, яка налічує тисячу років.Сама найстаріша її частина знаходиться від Софійської площі до Десятинної церкви. Вона була створена ще у X столітті. Її називали Мостом, пише kyiv-future.com.ua.

Вулицю формували частинами. Була Андріївська, починалась від Андріївського узвозу до Великої Житомирської. Далі Софійська, що йде від Житомирської до Софійської площі. І нарешті, Золота, що продовжується до Золотих воріт. Решту вулиці називали Університетською. Повноцінною Володимирською вулицею цей шлях став лише в 1930-х роках.

Дуже багато відомих людей пов’язані з Володимирською вулицею. Це і Михайло Булгаков, і Федір Шаляпін.

Володимирська,4 

4

Щоб подивитись вулицю, краще розпочинати свою прогулянку від Національного музею історії України, який знаходиться за адресою Володимирська,2. Раніше тут знаходились фундаменти Десятинної церкви. Вони руйнувались татарами в 1240 році і пізніше радянською владою в 1935 році.

Фахівці впевнені, що місце має сильну енергетику. Тому прийшовши сюди, можна підзарядитись енергією на майбутнє.

Тут можна доторкнутися до найстарішої липи. Вона була посаджена ще ПЕтром Могилою в 1653 році. 

Вона росте недалеко від будинку під номером 4. В ньому народився відомий письменник Віктор Некрасов. Найбільш знаменита його книга – “В окопах Сталінграду”.

Письменник дитинство провів у Франції. А от пізніше його сім’я повернулась до Києва і вже тут він закінчив архітектурний факультет в Київському будівельному інституті.

Пізніше через цькування Хрущова був змушений емігрувати до Франції. Помер письменник там в 1987 році.

Володимирська,16

1

Тут проживав відомий художник Михайло Врубель. Розпис Кирилівської церкви зробив саме він.

Найбільше серед всіх ікон виділяються чотири. Ці ікони в новому іконостасі. Також є мальовнича композиція на хорах “Зішестя Святого Духа на апостолів”. Цікаво те, що у вигляді апостолів художник зображав реальних людей. Кияни навіть вбачають його власний автопортрет в одному з апостолів. 

Цей будинок побудував адвокат Франц Чернецький ще в 1879 році. В 1911 році жіноча гімназія розмістилась в цьому домі.

Володимирська,33

2

Це сіра будівля. Зараз тут розміщується СБУ. А ще на початку минулого століття тут була Губернська земська управа. І хоча тоді будівля не була достроєною, службовці за це не хвилювалися.

В радянські часи будинок добудували. там розмістили профспілку Київського округу. Сам же дом стали називати “Будинок праці”. Свого часу тут виступав зі своїми віршами Володимир Маяковський. Потім тут вже були апарат ЦК КП (б) України, НКВД.

Але найгірший час для цієї будівлі був в період фашистської окупації. Тут розташовувалось гестапо. Тут померли рідні Лесі Українки.  Будівля стала свідком катувань розвідника Івана Кудрі, футболістів київського “Динамо”.

Коли тут було КДБ, то тут побувало дуже багато дисидентів. 

Проходячи зараз повз будівлю, кияни жартома кажуть: “Товариш майор, як чути?”. Є думка, що прослушка встановлена на будівлю.

Володимирська,36

2

Колись на вулиці розташовувався чеський квартал. Його центром завжди вважали будинок під номером 36. На даний момент будинок реставрують.

Чому чеський? Тому що тут за часів Першої світової війни був притулок для чехів, що не хотіли воювати. 

В 1913 році юрист Вацлав Вондрак купив цей будинок і побудував ще 3 поверхи. Тут відкрився готель “Прага”. В нього на даху працював літній ресторан “Слов’янський”. Цікаво також, що Вацлав Вондрак заснував Київську чеську школу.

Жив же юрист на Володимирській,34. Його дружина – Софія Вондракова. Вона працювала солісткою Київської опери. 

На Володимирській, 36 проживало чимало відомих людей. Це і художник ВІктор Васнецов, що розписав Володимирський собор, і поет Андрій Малишко.

Не всі знають, що саме тут створювались історії про бравого солдата Швейка чеським письменником Ярославом Гашеком.

Володимирська, 39/24

2

Легендарний будинок возвишається на розі Прорізної.

Колись тут розміщувались відомі на весь Київ кондитерська-кав’ярня “Маркіза”, ресторани “Чайка” і “Лейпциг”.

Тут був маєток спочатку. Його купив торговець зброєю Петро Григорович-Барський. Він хотів створити 4-поверхову будівлю, що б в ній розміщувались магазини і ресторани. Навіть взяв кредит для цього. Але в 1900 році, коли вже майже закінчилось будівництво, була криза. Тому торговцю прийшлось виставити її на продаж.

Купив будинок купець Сироткін на подарунок своїй дружині. Саме вона створила тут кондитерську “Маркізу”. Були тут і номери “Палермо”, які згадував Булгаков в своїх “Днях Турбіних”. 

За радянських часів тут розташовувався ресторан “Лейпциг”.

Володимирська,43

т

В цьому будинку був народжений відомий співак і артист Олександр Вертинський ще в 1889 році. На верхньому поверсі він провів своє дитинство. Оскільки мати померла дуже рано, а тато був зайнятий справами постійно, то виховувала Олександра його тітка. Вона постійно була невдоволена його поведінкою, що призвело до того, що хлопчик кинув гімназію, в якій вчився і почав красти гроші. Крав він гроші паломників в Печерській лаврі. Коли його спіймали, був величезний скандал на все місто. З гімназії його вигнали, а тітка дуже сильно побила.

Володимирська, 50

т

Замість сьогоднішньої Національної опери колись був театр. Біля нього, навіть, пасли корів. Це невимовно злило акторів театру.

Пожежа знищила будівлю в 1896 році. Тому в 1901 році побудували і відкрили новий оперний театр. Його створив петербурзький професор архітектури Шретер.

Федір Шаляпін співав тут. А в 1911 році був убитий Петро Столипін.

 Як бачите історія Володимирської вулиці дуже давня і насичена подіями. Велика кількість відомих людей тут проживали, працювали, відвідали визначні місця.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.