П’ятниця, 29 Березня, 2024

Що вгадав фантаст Азімов 35 років тому

Зараз інтерес до фантастики знизився. Однак, ще якихось п’ятнадцять років тому багато хто зачитувався історіями американського письменника-фантаста Азімова. Kyiv-future.com.ua дізнався, що в кінці 1983 року його попросили розповісти, яким від уявляє собі 2019 рік. Ну ось, в цьому році виповнюється 35 років тому далекому прогнозу. Порівняємо ті прогнози з реальністю.

Азімов передбачив зростання популярності комп’ютерів, заявивши, що суспільство досягне того рівня, коли без них просто не зможе існувати. Також він передбачив, що робототехніка зробить революцію в багатьох галузях і призведе до того, що окремі професії зникнуть.

Великий фантаст вважав, що в 2019 році освіту буде функціонувати по-іншому, ніж в 1980-их. Викладачі більше не потрібні будуть дітям, хіба що для того, щоб чимось зацікавити, надихнути. Діти навчатимуться вдома за допомогою комп’ютерів, вважав письменник. Як бачимо, цей прогноз ще не збувся, але ще не вечір.

Менш точні прогнози Азімова і в сфері взаємовідносин людини і космосу. Наприклад, він вважав, що в 2019-му на Місяці вже будуть працювати гірничодобувні фабрики, сонячна електростанція . А ще Азімов був правий, заявляючи про проблему перенаселення нашої планети і забруднення навколишнього середовища. Оптиміст Азімов вважав, що до 2019-го технологічний прогрес дасть інструменти, які розвернуть процес забруднення в зворотний бік.

Про що взагалі не згадував письменник – так це штучний інтелект. А саме розвиток цієї технології стане ключовими в кілька наступних десятиліть, пророкують багато вчених світового рівня.

Прогнози фантаста демонструють деякі загальні риси майбутнього, навіть якщо окремі деталі в його прогнозах були помилковими.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.