П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Києві нарешті не будуть очищати воду хлором

У Києві почався перехід водних станцій на менш шкідливі способи очищення води. Про це розповість Київ Майбутнього

Чому хлор необхідний при очищенні води?

вода

Хлорування було основним видом знезараження води у всьому світі. Для очищення води стали додавати рідкий хлор ще з 1904 року, щоб уберегти населення від епідемій. Неочищена вода з річки містить у собі азот, нітрати, сірководень і багато інших речовин, які можуть завдати великої шкоди на організм.

Але вирішивши одну проблему, з’явилася інша: стали помічати величезну кількість канцерогенів, які накопичуються через хлорування і завдають величезної шкоди здоров’ю людей. Та й сам хлор є канцерогеном.

Така вода викликає серйозні захворювання, як рак органів, що беруть участь в процесі травлення, передчасне старіння і хвороби серця.

У США проводили дослідження порівнявши картку хлорованої води і карту населення, хворих на рак сечовидільної системи. В результаті чого визначили, що в місцях підвищеного додавання хлору у воду збільшена кількість хворих на рак.

А Британські вчені відстежили вплив очищеної хлором води, яку пили вагітні, на немовля. Через вживання вагітними хлорованої води, діти більше народжувалися з вадами серця або захворюваннями мозку.

Дослідження почали проводити ще як тільки з’явилися перші підозри – в 1947 році.  Але в 2019 році в Києві жителі до цих пір використовують хлоровану воду для приготування їжі і гігієнічних процедур, тому що рідкий хлор у виробництві та застосуванні значно дешевший. Решта варіантів очищення води набагато дорожче.

У Європі використовують комбіновані способи очищення води: спочатку вода проходить ультрафіолетову очистку, а після додається мінімальне кількості хлору, так як використовуючи його вода залишається без бактерій навіть протікаючи по водопроводу.

Завдяки такому способу очищення, воду можна пити просто з-під крана, як жителі Будапешта вже кілька років.

Хоч і водопровідні станції в Україні використовують також мінімальну кількість хлору для очищення, така вода все одно небезпечна для вживання, адже вона не пройшла очищення від токсинів і інших промислових хімічних сполук.

Які зміни відбудуться в Києві?

Київська міська державна адміністрація повідомила про початок використання більш безпечних європейських методів очищення води.

На даний момент ведеться тестування нового європейського обладнання в Деснянському водопроводі. А в 2020 планується перехід на нові способи очищення і Дніпровського.

Новий завод, який побудують найближчим часом на станції, буде виробляти діоксид хлору. Він менше завдає шкоди здоров’ю і відмінно очищає.

На даний момент на станції також встановлене ​​виробниче очищення води озоном – це перше обладнання в Україні. До 2019 року практика очищення озоном в країні не використовувалася

У всьому світі давно вже практикують екологічну очистку і незабаром Київводоканал почне використовувати світовий досвід у своєму виробництві та якість води у місті значно покращиться.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.