Середа, 24 Квітня, 2024

4G в київському метро: правда чи фейк? Коли чекати?

Заява про те, що у київському метрополітені уже в першому кварталі 2020 року буде працювати 4G-інтернет неабияк потішила мешканців столиці. Гарного зв’язку у підземці справді бракує. Ні по месенджеру не поговориш, ні відео не додивишся, що вже казати про важливі листування, коли терміново треба відповісти, а тут як на зло – жодного зв’язку, пише kyiv-future.com.ua.

Та не встигли ще всі насолодитися цієї новиною, як нас ошелешили іншою – увесь задум опинився на грані зриву.

Виявляється, оператори уже завезли обладнання та готові до монтажу, проте є низка перешкод, які не дозволяють почати роботу. Проте ситуація можна вирішити.

В чому причина затримки?

1

За інформацією видання «Економічна правда», повному запуску 4G перешкоджають у… Київській міській раді. Мовляв, там затягують прийняття необхідних рішень.

Які саме рішення слід прийняти?

Справа в тому, що Київрада досі не становила тарифи на доступ до комунальної інфраструктури. А без них почати будівництво мереж у метрополітені неможливо.

Крім того, для того, щоб розпочати монтажні роботи, мобільні оператори мають підписати договір про доступ до інфраструктури з КП «Київський метрополітен». У той же час комунальні підприємства столиці, в тому числі і «Київський метрополітен» не мають таких повноважень. Виходить, що оператори мереж не мають доступу та не можуть розвернути телекомунікаційні мережі.

Думка мобільних операторів

У lifecell та Vodafone Ukraine підтверджують: тарифи на доступ до інфраструктури метрополітену не затверджені.

Ця ситуація їх дуже турбує, адже без затверджених тарифів запуск 4G доведеться відкласти, на який час – поки що невідомо.

Оператори наполягають на тому, що Київрада розглянула проект №3639 щодо встановлення плати за доступ до інфраструктури.

Позиція міської влади Києва

У Київській міській раді журналістам відповіли наступне: станом на 3 лютого 2020 року проект рішення №3639 перебуває на розгляді постійної комісії Київради з питань транспорту, зв’язку та реклами.

Також там розповіли, що це питання має розглядатися комісією 5 лютого.

Яке рішення прийняла комісія?

Депутати Київської міської ради розгляд проекту рішення по тарифах за доступ до інфраструктури вирішили…. відкласти.  Нас чомусь це не дивує, а вас? Відкласти завжди легше, ніж вирішувати, чи не  так?

Кажуть, виною всьому – якісь нюанси, що стосуються регламенту. Адже для початку проект рішення має бути відправлений на ухвалення регуляторної комісії.

Що тепер?

У комісії пообіцяли, що розглянуть це питання ще раз до кінця цього місяця.

А ви пам‘ятаєте?

Планувалося, що у першому кварталі 2020 року мережа 4G мала працювати на кінцевих станціях та рухатися в бік центру. Згідно з планом, до початку 2021 року інтернет мав з’явитися на абсолютно всіх станціях київського метрополітену.

Вартість запуску 4G оцінюються у 20 мільйонів доларів.

Цю суму мають розділити між собою українські оператори «Київстар», lifecll та «Vodafone Україна».

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.