П’ятниця, 26 Квітня, 2024

А ви бачили цей незвичайний пам'ятник?

Яких тільки пам’ятників не зустрінеш в Києві! Розчулює всіх «Їжачок в тумані», привертає увагу горда княгиня Ольга, викликає посмішки безкомпромісна і примітивна Проня Прокопівна.

Kyiv-future.com.ua захотілося розповісти ще про один дуже зворушливий і незвичайний пам’ятник. Він знаходиться в мікрорайоні Південна Борщагівка, по вулиці Семеренко, 21. Місцеві жителі називають його по-різному: пам’ятник воїнам-автомобілістам, пам’ятник військовим шоферам, пам’ятник джипу «Вілліс», пам’ятник загиблим при визволенні Києва від німецьких окупантів.

Скульптурна композиція виглядає так: гранітний обеліск, поруч з ним Jeep Willys, виконаний у бронзі, на бампері джипа сидить воїн-автомобіліст, голова його похилилась. Що згадує солдатів: фронтові дороги, друзів-товаришів, які залишилися на дорогах війни назавжди або тих, кого просто розгубив на цих дорогах? Ніхто ніколи не розповість.

Для тих, хто не знає, що таке Jeep Willys, нагадуємо: ці автомобілі армії поставляло уряд США за програмою «Ленд-ліз» в роки Другої світової війни. Неправильне, це єдиний пам’ятник техніці західних союзників, отриманої під час війни з «Ленд-лізу».

Старожили згадують, що відкрили цей пам’ятник в 1985 році до Дня визволення Києва. Відомі й імена авторів проекту: архітектори Н. Кислий, В. Скульський, скульптор В. Чепілік.

Правда чи місцева легенда свідчить, що в місці багато років тому при будівництві багатоповерхівки робітники натрапили на братську могилу, де спочивали сімдесят чотири безіменних бійця.

У 1994 році з пам’ятника зникла бронзова меморіальна табличка, на якій були вказані військові звання і прізвища шести воїнів і просто цифра «68»: стільки невстановлених бійців покояться тут вічним сном. Давайте пам’ятати від них, як про гідних людей.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.