Середа, 8 Травня, 2024

Софійський собор – один з визначних пам'ятників Києва

 

Софія завжди привертає увагу гостей української столиці. Це перше місце, куди більшість з них направляється одразу після приїзду. Зазвичай туристам рекомендують піти до Софійського собору друзі, знайомі. Це місце має особливу атмосферу. Недарма тут знімали фільми та кліпи, були написані книги, пише kyiv-future.com.ua.

Софія Київська – одна з найбільш визначних і найдавніших пам’яток архітектури Києва. Вона була збудована ще при Київській Русі. Вона входить в 10-ку списку ЮНЕСКО і для цього є багато причин.

В чому особливість Софії Київської?

Софія завжди привертає увагу гостей української столиці. Це перше місце, куди більшість з них направляється одразу після приїзду. Зазвичай туристам рекомендують піти до Софійського собору друзі, знайомі. Це місце має особливу атмосферу. Недарма тут знімали фільми та кліпи, були написані книги. Софія Київська - одна з найбільш визначних і найдавніших пам'яток архітектури Києва. Вона була збудована ще при Київській Русі. Вона входить в 10-ку списку ЮНЕСКО і для цього є багато причин. В чому особливість Софії Київської? Софійський Собор задумували саме для того, щоб він став нагадуванням про визначну подію - хрещення Русі. Назва символізує мудрість і благо. Візантійські майстри будували його за прикладом Софійського собору, що знаходиться в Константинополі. В “Повісті временних літ” зазначалося, що собор заснували в 1037 році. Проте історики довели за допомогою багатьох історичних джерел, що почали будувати собор ще в 1011 році. При цьому його закінчили в 1018 році. Ярославу Мудрому варто віддати належне не тільки за хрещення Русі чи за зведення Софійського собору, але й за те, що при ньому він заснував бібліотеку. Причому її могли відвідувати прості жителі. Це для них було великою новинкою. При соборі вели літописання і через деякий час виготовляли папір. Якщо ви подумали, що собор мав такий же вигляд як зараз багато років тому, то ні. В 17-18 столітті його значно перебудували. Це була ініціатива Івана Мазепи. Саме в той час Софійський собор отримав сучасні риси. Вони проявляються в українському козацькому бароко. Перше зображення собору датується 1651 роком. Софію намалював художник при дворі Абрахам ван Вестерфельд. Він також малював і інші пам’ятники Києва. Багато чого було знищено в 1416 році, коли хан Едигей намагався повністю знищити Київську Русь. В 17 столітті змогли відстояти собор. Це був Петро Могила. Саме  він створив в ньому чоловічий монастир. Під час будівництва в 18 столітті тут звели дзвіницю. Також побудували трапезну, пекарню й інші споруди. Краса Софійського Собору В Україні немає рівних по крас

Софійський Собор задумували саме для того, щоб він став нагадуванням про визначну подію – хрещення Русі.

Назва символізує мудрість і благо. Візантійські майстри будували його за прикладом Софійського собору, що знаходиться в Константинополі.

В “Повісті временних літ” зазначалося, що собор заснували в 1037 році. Проте історики довели за допомогою багатьох історичних джерел, що почали будувати собор ще в 1011 році. При цьому його закінчили в 1018 році.

Ярославу Мудрому варто віддати належне не тільки за хрещення Русі чи за зведення Софійського собору, але й за те, що при ньому він заснував бібліотеку. Причому її могли відвідувати прості жителі. Це для них було великою новинкою. При соборі вели літописання і через деякий час виготовляли папір.

Якщо ви подумали, що собор мав такий же вигляд як зараз багато років тому, то ні.

В 17-18 столітті його значно перебудували. Це була ініціатива Івана Мазепи. Саме в той час Софійський собор отримав сучасні риси. Вони проявляються в українському козацькому бароко.

Перше зображення собору датується 1651 роком. Софію намалював художник при дворі Абрахам ван Вестерфельд. Він також малював і інші пам’ятники Києва.

Багато чого було знищено в 1416 році, коли хан Едигей намагався повністю знищити Київську Русь. В 17 столітті змогли відстояти собор. Це був Петро Могила. Саме  він створив в ньому чоловічий монастир.

Під час будівництва в 18 столітті тут звели дзвіницю. Також побудували трапезну, пекарню й інші споруди.

Краса Софійського Собору

В Україні немає рівних по красі Софії. Всередині собору знаходиться найвідоміша мозаїка – Оранта. На ній зображена Богоматір. Мозаїка має розмір 6 метрів в висоту. Зображення складене з двох мільйонів  кубиків кольорової смальти.

Вдалося зберегти тисячі графіті на стінах собору. На них зображені релігійні і побутові ситуації і образи.

Інтер’єр собору зберіг багато артефактів, які цінні, бо вони залишились не тільки з давньоруської доби, але й з інших епох. Так з 18 століття залишились Царські врата, зроблені в бароковому стилі і зі срібла.

Дзвіниця Софії – одна з найпомітніших сьогодні. Але одразу вона була набагато нижчою. Зробили її такою як зараз в 1852 році.

Не всі піднімалися на неї, тому й не знають, що після довгих сходів відкриється дивовижний вид на Михайлівський собор та Київ.

Не можна представити Софійську площу без пам’ятника Богдану Хмельницькому. Його майже завжди зображують на тлі дзвіниці.

Знайти Софійський собор дуже просто. Він розташований у центрі міста. Йти потрібно від станції метро “Золоті ворота” або “Майдан Незалежності”.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.