Субота, 27 Квітня, 2024

Перша екологічна станція в Україні під Києвом

 

Чи можна знайти щось доступне для кожного, щоб дало можливість жити, не руйнуючи навколишній світ? На ці та інші питання шукає відповіді екологічна станція “Глибокі Балики”, що знаходиться під Ржищевом в Київській області. Її директором є еколог і коваль Богдан Попов. Він все життя працює над розробкою способів, які б допомогли людям менше шкодити навколишньому середовищу і витрачати якомога менше ресурсів, пише kyiv-future.com.ua.

2

Станція Вернадського

Станція “Глибокі Балики” розташована біля природної балки. Екосистема тут в чудовому стані. Хоча територію і не вважають заповітною. Тут живе багато рідкісних тварин, птахів. Проект досить унікальний і не тільки в Україні, а й у світі. Чому?

Тому що ідея полягає в тому, щоб створити дослідницьку станцію. Вона має обслуговувати територіальну громаду. Слідкувати за всіма подіями в навколишньому середовищі. І на основі спостережень шукати рішення для життя в балансі з природою.

Цікаво те, що молоді українські програмісти підтримали таку ідею і допомогли фінансово. Також було створено спеціальне місце для вчених-екологів. Триповерховий будинок переробили для комфортного життя, роботи і відпочинку вчених.

Станцію розділили на 3 умовних зони: “їсти – працювати – спати”. Перший поверх будівлі має їдальню і місце під лабораторію. Другий поверх – це по суті простір, коворкінг і “тиха кімната”. Третій поверх – хостел.

Ця станція дуже схожа по змісту на станцію Вернадського в Антарктиді. Навіть, їх вчені були в гостях, щоб передати свій досвід організації.

Перше основне завдання станції – зробити опис всіх біовидів, які знаходяться поруч. Далі йдуть більш глобальні завдання. Це взаємодія людини з природою, та наслідки таких взаємодій. От, наприклад, саме тут зародилась Трипільська культура. Одна з гіпотез передбачає її зникнення саме через те, що відбулося виснаження грунту.

Еко-рішення

На станції вирішують всі питання так, щоб якомога менше використовувати ресурсів. Їх досвід зможе потім перейняти вся Україна. Зараз на станції “Глибокі Балики” працює наступне:

  • Сонячна електростанція. Вона звичайно побудована не своїми руками, проте вже через кілька років буде приносити дохід.

  • Сухий туалет. Вода в ньому не використовується зовсім. Всі відходи людини збираються в спеціальний картридж. Потім добавляється солома. Вуглеводно-азотний баланс стає більш збалансованим завдяки їй. Через певний час все перетворюється в гумус, який дуже поживний для грунту. Вартість такого туалету не більше 100 євро.

  • Система для збору дощової води. Вся вода з даху станції збирається в одному резервуарі. Використовують систему з’єднаних “єврокубів”. За рік можна зібрати до 100 кубів води.

  • Експериментальний город. Тут застосовують різноманітні підходи, щоб виростити продукти. 

Проте Богдан каже, що найкращий варіант – економити. Відповідально використовувати менше ресурсів: закривати кран води, вирощувати самостійно продукти і т.д. Це зробити може кожен. 

Природа має бути цінністю для кожної людини.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.