Четвер, 18 Квітня, 2024

Швидка допомога у Києві працюватиме по-новому: що придумали цього разу

У Національній службі здоров’я розповіли про нову модель роботи екстреної медичної допомоги. Було прийнято рішення щодо виділення більших коштів на швидку, тому варто чекати на позитивні зрушення та зміни, пише kyiv-future.com.ua.

Наскільки збільшилося фінансування?

2

Національна служба здоров’я збільшила фінансування швидкої медичної допомоги на 800 мільйонів гривень. Це кошти для всієї України.

При цьому центр екстреної допомоги у Києві за наступні 9 місяців отримає на 15 мільйонів гривень більше.

У зв’язку зі зростанням фінансування НСЗУ розробила проект комплексних змін для «швидких», щоб пацієнти змогли отримувати допомогу швидше та вона була більш якісною.

У чому суть змін?

По-перше, виїзні бригади мають приїжджати швидко. Згідно з концепцією, на виклики по місту вони мають прибувати протягом 10 хвилин, по області – 20 хвилин.

Для того, щоб це було можливим, усі служби екстреної допомоги підключать до електронної системи Централь 103. Це аналітична служба, головною функцією якої буде розприділяти виклики та пацієнтів саме по тих лікарнях, де їм нададуть необхідну допомогу.

По-друге, у лікарнях пацієнтів будуть обслуговувати швидше. Якщо усе складеться так, як панується, людям не доведеться чекати в чергах, як це було весь час.

По-третє, планується інтеграція усіх служб екстреної допомоги. Такий принцип працює у США – коли на дзвінок реагують одразу і 101, і 102, і 103.

Якщо співробітники однієї із них перебувають зараз найближче до того, хто потребує допомоги, виклик пропонують координувати саме через них.

По-четверте, усі пацієнти, незалежно від області чи населеного пункту, будуть опачувати медичну допомогу за одним і тим же тарифом. До речі, варто зауважити, що меддопомогу надаватимуть усім, навіть якщо пацієнт не підписав декларацію.

По-п’яте, почне працювати система моніторингу якості первинної медичної допомоги. Цю функцію мають підключити з 1 квітня. З цієї ж дати почнуть реєструвати дані в електронній системі охорони здоров’я.

З допомогою цих новацій можна буде контролювати швидкість реакції бригад, історію діагнозів пацієнтів та профільність лікарень.

За яким номером викликатимемо швидку?

Тут усе залишиться без змін. Потрібна швидко медична допомога – набирайте 103.

Чи залишаться фельдшери?

Фельдшери проходитимуть перепідготовку та стануть парамедиками, посада лікаря так і залишиться.

Корективи у зв’язку з коронавірусом

У зв’язку з тим, що в Україні уже зафіксували випадок захворювання коронавірусом, у Національній службі здоров’я почали розробляти механізм, згідно з яким лікаря будуть викликати до пацієнтів з температурою, щоб вони не пересувалися по місту. 

За інформацією заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, станом на 4 березня в Україні зафіксовано 6 випадків з підозрою на коронавірус. Усі шестеро осіб ізольовані, а зразки їх біологічного матеріалу відправили у референс-лабораторію.

У чоловіка, в якого підтвердили коронавірус, симптомів розвитку пневмонії нема, а його стан є задовільним.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.