П’ятниця, 29 Березня, 2024

Йдемо за Китаєм: в Києві за людьми будуть стежити камери

Схоже приказки про «великого брата» та «всюдисуще око» стають нашою повсякденною реальністю. За киянами та гостями столиці будуть стежити всерйоз…Далі на kyiv-future.

У Києві з’являться «антикоронавірусні» камери, проте стежити за людьми будуть і після закінчення пандемії коронавірусу COVID-19.

Що це за камери?

2 квітня у рамках боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19 комунальне підприємство «Інформатика» провело тендер для закупівлі відеокамер, що будуть «відслідковувати» киян з підвищеною температурою.

У народі їх уже прозвали «антикоронавірусними».

Скільки грошей витратили?

На закупівлю цих приладів виділено 65 мільйонів гривень.

Що фіксуватимуть?

Головна функція камер – фіксувати людей, в яких підвищена температура тіла, а також тих, хто порушує режим самоізоляції.

До речі, як стало відомо буквально вчора, 6 квітня, попри вказівку міської влади вимірювати температуру усім водіям транспортних засобів, цього ніхто не робить. За різними версіями, причиною є відсутність термометрів, а також відсутність “реальної” команди зверху.

А що після інфекції?

Чиновники вирішили, що камери – річ корисна, тому виділили ще 94 мільйони для того, щоб дообладнати міську систему відеоспостереження.

Хто виграв тендер?

Переможець тендеру – ТОВ «ІНТЕРВО».

Згідно з даними договору, вартість камер термального скринінгу марки Hikvision становить 65 мільйонів гривень. Планують купити 400 комплектів (послуга установки входить у вартість).

Коли почнуть «слідкувати»?

Відеокамери мають бути встановлені на київських вулицях протягом 17-25 квітня.

За словами керівника департаменту Юрія Назарова, дані з камер будуть передаватися представникам Національної поліції, Муніципальної варти, Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Також влада збиратиме статистику для департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації.

Камери дозволяють визначити людей з підвищеною температурою у супермаркетах, аптеках й інших місцях масового відвідування.

А от функція розпізнавання обличчя допоможе правоохоронцям визначити порушників режиму самоізоляції (цікаво, а як можна розпізнати обличчя, якщо людина у масці?)

Які камери слідкують за нами зараз?

Комплексна система відеоспостереження Києва почала розроблятися ще у 2016 році.

До речі, мер столиці Віталій Кличко запевняє, що після того, як у 2018 році міські камери об’єднали в єдину систему, рівень злочинності знизився на 56%.

У 2019 році у кожному районі Києва було встановлено понад 600 камер для розпізнавання номерних знаків і транспортних засобів. За перші години їх роботи було зафіксовано 32 541порушення.

У 2020 році, за обіцянками місцевої влади, буде встановлено ще 250 таких камер. Окрім того, у розпорядженні столичних чиновників є оглядові камери, панорамні камери, камери з детекцією обличь, а також роботизовані, з аналітикою дорожнього руху.

А тепер їх арсенал поповнять ще й камери «антикоронавірусні».

Загалом комплексна система відеоспостереження складається з 7 тисяч міських камер із сучасним функціоналом. Окрім того у наявності 360 засобів відеофіксації, що перебувають у власності приватних структур.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.