Система вентиляції в ресторані – основа комфортного мікроклімату в приміщенні, а також інструмент для збереження здоров’я людей, які в ньому знаходяться. Щоб система працювала якісно та безпечно, їй потрібна регулярна чистка та дезінфекція. Часто власники закладів забувають про цей нюанс, чим наражають працівників та гостей на небезпеку.
Як визначається частота чистки
Параметри якісного мікроклімату та норми обміну повітрям для різних об’єктів зарегламентовані Державними будівельними нормами та санітарними нормами і правилами (ДБН та СНіП). Ці документи зазначають, що один раз на рік треба перевіряти якість роботи вентиляції, а також проводити її очищення. Кожна система та обладнання, яке в неї входить, мають свої норми експлуатації. В цих нормах також зазначається необхідна періодичність обслуговування. Також на частоту очищення вентиляції впливає її тип та призначення приміщення.
В окремих випадках повітропроводи обслуговуються поза планом:
- професійні кухні ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування обслуговуються частіше – у міру забруднення;
- після пожежі, повені, затоплення, адже на стінках вентиляції відкладається сажа, може з’являтися пліснява та грибок.
Орієнтуватися тільки на санітарні нормативи не варто. Також слід брати до уваги і індивідуальні чинники.
Переваги регулярної чистки
Очищення вентиляційних ходів на регулярній основі має вагомі переваги:
- Покращення якості повітря. При русі повітря вентиляційними ходами бруд, сажа, пил, жир та інші забруднювачі осідають на їхніх стінках, каналах та вентиляційних отворах. Майже кожна система повітроводів обладнана фільтрами, але вони не в змозі зібрати весь бруд, а тим паче знешкодити тютюновий дим та дим від готування їжі.
- Підтримання комфортної температури. Якщо система вентиляції, кондиціювання або опалення забруднена, це впливає на продуктивність та ефективність її роботи. Очищення систем нормалізує повітряний потік, підвищує ефективність систем ОВКП, що приносить ще більше комфорту.
- Зменшення поточних витрат. Завдяки регулярному очищенню вентиляції зменшуються витрати на електроенергію завдяки хорошому потоку повітря, термін експлуатації обладнання подовжується, зменшується об’єм ремонтних робіт.
- Покращення пожежної безпеки. Чистка вентпроходів сприяє видаленню легкозаймистих забруднень: ворсинки, пух, пил, частинки нагару та жиру, які часто сприяють виникненню пожеж, стають причиною задимлень.
Регулярне очищення вентиляційних систем в ресторанах краще за все довіряти професіоналам, які мають необхідні знання та досвід. Професійне обслуговування та чищення вентиляції має важливі переваги:
- очищення не тільки повітропроводів, а ще й кухонних зонтів, димарів, гідрофільтрів;
- діагностика за допомогою спеціального обладнання – анемометр та ендоскоп, а також перевірка показників роботи механічних вентсистем;
- чистка за допомогою сучасного обладнання – вакуумні агрегати, промислові пилососи, пневматичні щітки, фільтрувальний та розпилювальний інструмент;
- використання якісних, ефективних та безпечних для здоров’я та довкілля хімічних засобів.
Регулярна та професійна чистка і дезінфекція вентиляційних каналів обов’язкова та необхідна для ресторанів та закладів громадського харчування. Обслуговування поліпшує рух та якість повітряного потоку, покращує мікроклімат в приміщенні, підвищує пожежну безпеку та санітарний рівень, а також дає змогу зекономити гроші на проведенні ремонтних робіт або закупівлі нового обладнання.