Вівторок, 19 Березня, 2024

"По нужді": станції Київського метрополітену обладнають сучасними туалетами

З 1 вересня поточного року вводиться нова норма, стосовно планів забезпечення станцій київського метро доступними для громадян вбиральнями. Відповідну вимогу було включено до переліку Державних будівельних норм «Споруди транспорту. Метрополітени». Подробиці читайте на kyiv-future.com.ua.

Про нововведення стало відомо з персональної сторінки заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Льва Парцхаладзе. Повідомляється, що з початку вересня при проектуванні нових станцій метро в обов’язковому порядку будуть передбачатися туалети для пасажирів. Нова норма може бути застосована також до випадків планової реконструкції станцій метрополітену.

туалет

Вбиральні будуть розміщені у вестибюлях станцій на вході / виході з метро і доступні для всіх, кому це необхідно. Крім того, при проектуванні будуть враховані специфічні потреби інвалідів та людей з обмеженими фізичними можливостями. Якщо встановлення санвузла в межах вестибюля буде неможливим, туалет буде розташований в суміщених підземних переходах або ж на вулиці, в безпосередній близькості до входу в метро.

Таким чином, владою були враховані численні і неодноразові побажання мешканців столиці. Слід зазначити, що система громадських вбиралень у Києві залишає бажати кращого огляду на густу заселеність міста і значний потік гостей. Особливо актуальною ця проблема є для людей з маленькими дітьми, вагітних жінок, а також людей з проблемами зі здоров’ям. На сьогодні, за невідкладної потреби потрапити у вбиральню, вихід один – попросити співробітника метро скористатися службовим туалетом. На щастя, більшість з них ставиться з розумінням до такого роду прохань.

Слід зазначити, що Київ не перший виступив з ідеєю оснащення станцій метро туалетами. Дана практика вже запроваджена в Харкові.

Громадські туалети як індикатор цивілізації

Культурна спадщина, національна кухня, краса архітектури, чистота вулиць, особливості системи обслуговування – все це привертає нашу увагу, з перших днів перебування у новому місті. Ці та деякі інші параметри слугують критеріями оцінки, з позицій відомої дихотомії «подобається – не подобається». Однак, є ще один важливий параметр, про який рідко говорять вголос. На думку досвідчених мандрівників, немає більш переконливого і більш важливого показника, ніж стан громадських туалетів. Це справжня міра міської цивілізації. Розглянемо особливості «туалетного сервісу» в метро найбільших і густонаселених міст світу.

Нью-Йорк, США

Нью-йоркське метро – це величезна система з 468 станціями в експлуатації, і 337 кілометрами маршрутів. З огляду на густонаселеність (населення міста вже давно перевалило за 8 млн. жителів), це найбільш завантажена система швидкісних залізничних перевезень в США і сьома по завантаженості в світі, яка обслуговує 1655 мільйонів пасажирів на рік.

На сьогодні, лише на небагатьох станціях метро Нью-Йорка доступні туалети. До 2015 року їх кількість налічувала 77 з 468 станцій. У поточному році їх кількість зменшилася до 51.

туалет

 

Оскільки метро Нью-Йорка являє собою одну з найстаріших в світі систем швидкісного транспорту, більшість вбиралень тут також в кращих традиціях ретро-стилю. І, тим не менш, їх наявність дуже виручає метушливих городян.

До слова, метро Нью-Йорка працює в режимі 24/7 – цілодобово кожен день без винятку. «Велике Яблуко» ніколи не спить, і метро, відповідно, теж. Однак більшість туалетів на ніч зачиняють у зв’язку зі зниженням інтенсивності пасажиропотоку і міркувань безпеки.

туалет
Так виглядає туалет в метро Нью-Йорку

Лос-Анджелес, США

Столичне транспортне управління округу Лос-Анджелес, яке керує більш ніж 80 станціями метро, ​​має в цілому три туалети. Не густо. Однак, міська влада знаходить цілком обгрунтоване тому пояснення.

У пояснювальних документах йдеться, що не зважаючи на широкий попит на громадські вбиральні, міський уряд змушений їх закривати, через проблеми з безпекою. Ці «проблеми» втілюють у собі цілу гаму страхів, починаючи від міжнародного тероризму, до вандалізму і нецільового використання приміщень для злочинної діяльності.

Що стосується інших міст США, то в Чикаго припинили установку туалетів на станціях ще в 1958. При проектуванні системи метро в Вашингтоні, наявність туалетів не бралася до уваги взагалі.

Сеул, Корея

Мережа Сеульського метрополітену складається з 21 гілки і, в даний час, обслуговує 316 станцій. Довжина шляхів становить 331 км. Це третя за завантаженістю транзитна мережа в світі, з пасажиропотоком 2850 мільйонів осіб на рік.

Як сказав герой відомого фільму, «Схід – справа тонка …» А якщо мова заходить про Далекий Схід – тут все ще незвичніше і химерніше. Якщо вам пощастить подорожувати Азією, будьте готові до того, що вам доведеться змінити деякі свої звички. Це звучить досить дивно, але і «туалетні» звички теж. Однак мова йтиме про приємні сюрпризи.

Метро в Сеулі обладнане кондиціонерами, підігрівом сидінь, мережею Wi-Fi, а також туалетами на всіх 622 станціях, багато з яких доступні ще до того, як ви пройшли через турнікет.

У Сеулі багато чистих, сучасних і добре облаштованих громадських туалетів. Окремо для жінок і чоловіків. Практично всі вони безкоштовні.

туалет
Кабінки громадської вбиральні в Сеулі

 

Примітно, що в технологічно просунутій Кореї, крім безпосередньо «справити нужду», в туалеті можна скористатися автоматом для придбання засобів гігієни, якщо таких, за випадковим збігом обставин, не виявилося у вашій сумочці. Автомат працює за принципом: кидаємо гроші – отримуємо товар. Вибір досить великий: туалетний папір, серветки, предмети жіночої гігієни, туалетні приналежності для дітей.

Автомат-витрина со средствами-гигиены
Автомат-вітрина з засобами гігієни

 

Як бачимо, система громадських туалетів у великих містах, крім нагальної потреби, тягне за собою масу супутніх обставин, які, так чи інакше, необхідно враховувати. Радує те, що українська столиця, не дивлячись ні на що, крок за кроком виходить на солідний рівень. А рішення київської влади, як можна зробити висновок, є і маркером турботи про городян, і показником міської культури в цілому.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.