Вівторок, 30 Квітня, 2024

Важлива пам’ятка для киян – що робити при падінні на рейки в метро

Метрополітен – найпоширеніший і найпопулярніший транспорт в українській столиці. За даними на 2018 рік, щорічний пасажиропотік становить майже 500 мільйонів, а денний близько півтора. Дійсно, цей транспорт зручний в ранковий і вечірній час, так як уникає столичних тянучок, а також найбільш комфортний в негоду, адже більшість станцій знаходяться під землею. Незважаючи на всі ці переваги, існує і трагічна статистика – більше 30 чоловік в рік гине в київській підземці. Падають пасажири на рейки з різних причин, втома, неуважність, погане самопочуття, конфліктні ситуації. Який же правильний алгоритм дій в цій ситуації розповідає “kyiv-future.com.ua“.

Основні характеристики

Ні для кого не секрет, що поїзди київського метро рухаються завдяки електротязі: спираючись на дві колії внизу, і на одну збоку – саме вона електрична і пофарбована в жовтий колір. Вона і носить найбільшу небезпеку, адже її напруга становить 825 вольт.

Алгоритм дій

Ніколи не намагайтеся вибратися на платформу самостійно, з місця куди впали!

Якщо Ви впали на колії, то у Вас є 2 варіанти, і обидва вони залежать від кількості наявного часу. Якщо прибуття поїзда не скоро і у Вас є близько 30 секунд – хвилини, то рекомендуємо бігти в напрямку руху поїзда. Працівники метрополітену допоможуть Вам вибратися, або ж скористайтеся сходами на самому початку платформи під годинниковим табло. А машиніст помітить Вас і Вашу проблему і зможе почати гальмувати раніше. Другий варіант підходить для обмеженого часу – якщо Ви впали, а поїзд, що наближається вже видніється. Довжина платформи на станції в середньому 68 метрів, середня швидкість руху поїзда в метро в Києві становить 60 км на годину. Поїзд на повній швидкості долає цю відстань за час трохи більше секунди, але так як машиніст поїзда планує зупинку і починає гальмувати раніше, то у Вас може бути до 5 секунд часу. В цьому випадку необхідно терміново зняти з себе все сумки і рюкзаки, лягти між рейками, обличчям вниз, а головою назустріч до поїзда, щоб повітряний потік нічого не зачепив на своєму шляху. Колії спроектовані таким чином, що між ними поміщається доросла людина, і за умови, що Ви зробите все правильно і нічого не зачепить – Ви залишитеся в живих.

Якщо ж Ви стали свідком падіння людини на рейки, підкажіть йому відповідний за часом алгоритм дій: бігти до початку платформи або терміново лягати між коліями. У найкоротші терміни повідомте про подію чергового по станції.

При ситуації, коли людина що впала, намагається вибратися з місця падіння самостійно, допоможіть їй за допомогою куртки або кофти і дайте їй другий кінець цього одягу. Пам’ятайте, що під платформою розташована контактна колія під напругою, і якщо Ви протягнете на допомогу руку, а людина що впала зачепить цю колію, то всіх сильно вдарить струмом.

Пам’ятайте про всі заходи обережності і дотримуйтесь заходів безпеки, будьте уважними та обережними, не стійте біля краю платформи.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.