Вівторок, 30 Квітня, 2024

Перейменування «Дорогожичі» у «Бабин Яр»: чим закінчиться історія

Тема перейменування вулиць, станцій метро чи населених пунктів завжди викликає спекотні суперечки. Люди діляться на два табори – одні хочуть, щоб усе залишалося як було, адже в країні є чимало проблем, окрім «заміни табличок», а інші протестують – історію слід переглядати. Далі на kyiv-future.

Чергові дебати виникли навколо наміру перейменувати станцію метро «Дорогожичі» на «Бабин Яр».

Хто ініціював перейменування?

Ініціатором перейменування столичної станції метро «Дорогожичі» є меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр». З відповідним зверненням організація уже звернулася до мера Києва Віталія Кличка.

При цьому всі витрати, пов’язані з даним процесом, готовий на себе взяти Благодійний фонд.

Ініціатива щодо перейменування пов’язана з тим, що неподалік від станції метро «Дорогожичі» розташоване сумнозвісне урочище Бабин Яр – місце, де протягом 1941-1943 років відбулися масові розстріли євреїв. Ця трагедія вважається однією з наймасштабніших.

На думку ініціаторів перейменування, люди, які хочуть відвідати це місце та вшанувати пам’ять загиблих, зможуть легше орієнтуватися, де воно знаходиться.

Реакція Інституту нацпам’яті

Якщо до того в «оплоті українськості» – Інституті національної пам’яті мало зважали на протести місцевих жителів, то цього разу вирішили діяти інакше й запропонували компроміс.

Зокрема, Інститут нацпам’яті вважає, що станції метро варто залишити нинішню назву, проте підготував звернення до керівництва Київського метрополітену з пропозицією: під час звукового оголошення станції метро «Дорогожичі» повідомляти про вихід до історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Схожі оголошення ми чуємо, коли їдемо через станцію метро «Арсенальна» (вихід до парку Слави та Музею історії України у Другій світовій війні).

Крім цього, керівництво Інституту пропонує розмістити на станції відповідні вказівники, а інфографіку у вагонах зі схемою метрополітену доповнити позначками важливих для відвідування об’єктів.

Таким чином можна досягнути усіх позитивних результатів, які відстоюють ініціатори перейменування, і в той же час це дозволить уникнути негативу опонентів.

Хто прийме рішення?

Питання перейменування станції метро «Дорогожичі» внесена у повістку дня наступного засідання Комісії з питань перейменувань. Проте дата, коли воно відбудеться, поки невідома.

У прес-службі Київської міської державної адміністрації повідомили, що у разі, якщо Комісія прийме рішення щодо перейменування, далі відбудеться електронне голосування на офіційному порталі Києва.

Воно триватиме протягом двох місяців. Під час цього періоду усі мешканці міста матимуть змогу проголосувати «за» чи «проти» такої ініціативи. Або ж запропонувати власний варіант.

За результатами голосування Комісія з питань перейменування розгляне це питання повторно. І залежно від результатів голосування можливі два варіанти: Комісія може порекомендувати Київському міському голові винести це питання на розгляд сесії Київради або ж навпаки – не рекомендуватиме це робити.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.